NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Komoly jövő előtt állnak a megújuló energiaforrások
2006-02-17 14:40:58
Ha hármas célt kell kitűzni a magyar energiapolitikában, akkor ez az energiatakarékosság, az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások minél nagyobb mérvű használata - mondta a környezetvédelmi és vízügyi miniszter pénteken Salgótarjánban.
Persányi Miklós sajtótájékoztatón kifejtette: a megújuló energiaforrások közül Magyarországon komoly perspektívája van elsősorban a geotermális- és a napenergiának, illetve mellettük a biomasszának.

Ezekre komoly fejlesztési programot lehet építeni, és többszörösen meg lehet haladni azt a nagyon szerény célt, amelyet Magyarország az EU-csatlakozás idején vállalt, miszerint 2010-re 3,6 százalék legyen a villamosenergia-termelésben a megújuló energia használata - tette hozzá. A miniszter erről annak kapcsán beszélt, hogy hamarosan a kormány elé kerül egy átfogó megújuló energia stratégia.

A miniszter szerint a megújuló energiáknak legalább annyi támogatást kell kapniuk, mint amennyit a nem megújuló energiaforrások kapnak. Ez a versenyképesség és az ellátás biztonsága szempontjából egyaránt fontos.

Persányi Miklós közölte: nem ért egyet e kérdésben a hagyományos, centralizált rendszerek híveivel, akik csak a központi nagy erőművi rendszerekben gondolkodnak. Magyarországon egy egységnyi nemzeti terméket háromszor annyi energiával állítunk elő, mint a fejlett nyugat-európai országok. Ezen a területen vannak számunkra a legnagyobb tartalékok, és nem azon, hogy minél nagyobb legyen az energiatermelés - fogalmazott a miniszter.