NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Megkezdődhet a csepeli központi szennyvíztisztító építése
2006-01-27 14:00:50
Megkezdődhet a csepeli központi szennyvíztisztító tervezése, ősztől pedig az építése is, miután pénteken a városházán a főpolgármester, a környezetvédelmi és az EU ügyekkel foglalkozó miniszter, valamint a tendernyertes konzorcium francia elnöke aláírta a beruházást útjára indító memorandumot.
A beruházással 2010-re a jelenlegi 50-ről 92 százalékra növekedhet e a szennyvíztisztítás mértéke Budapesten. Teljes körűvé az ugyanekkorra megvalósuló Dél-budai regionális tisztító üzembe helyezésével válik a szennyvíztisztítás.

A központi szennyvíztisztító építési költsége 63 milliárd forint, a kapcsolódó létesítményekkel együtt pedig a teljes beruházás volumene mintegy 120 milliárd. Ennek a 65 százalékát az EU kohéziós alapja, 20 százalékát az állam, 15 százalékát pedig a fővárosi önkormányzat finanszírozza, jórészt hitelből.

Az új szennyvíztisztító Budapest felének a szennyvízét ártalmatlanítja majd. Az EU a Duna menti országokban egyébként mindenütt támogatja a szennyvizek tisztítását, ezzel szeretnék a Fekete-tenger vízét tisztábbá tenni.

Persányi Miklós elmondta, hogy jelenleg ez a projekt részesül a legnagyobb EU támogatásban. Kifejtette, hogy a kormány idén sikerrel teljesíti azt a 2002-es vállalását, hogy a lakások kétharmadát csatornázottá teszi az országban. Ez négy év alatt 56 százalékról plusz 1,2 millió új fogyasztó csatornázását jelenti - tette hozzá.

A miniszter kitért arra, hogy a szennyvízügyi beruházások mellett 800 milliárd forint értékű környezetvédelmi fejlesztés zajlik az országban. 2007-től pedig a nemzeti fejlesztési tervre biztosított pénz ötödét a környezeti infrastruktúra fejlesztésére költik. Az elmúlt négy évben egyébként országosan 61-ről 66 százalékra nőtt a szennyvíztisztítás mértéke, ezen belül 20-ról 33 százalékra a foszformentesítéses tisztítás.

Persányi Miklós hangsúlyozta, hogy 2010-ig 80 milliárd forintból megvalósul Budapest teljes körű csatornázottsága. A Dél-budai regionális szennyvíztisztítóra 60 milliárd forintot, a ráckevei Duna-ág tisztítására pedig 35 milliárd forintot fordítanak.