NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Sikeres évet zárt a környezetvédelem
2006-01-12 15:57:00
Egyre nagyobb összeg jut környezetvédelemre, természetvédelemre, vízügyi feladatokra, a múlt évben ez az összeg elérte a 70 milliárd forintot, az idén pedig 250 milliárd forint lesz - hangsúlyozta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter.
Jelentős sikereket értek el többek között a levegőtisztaság-védelemben és a hulladékgazdálkodásban. Valamennyi magyarországi erőmű, ipari üzem, fűtőmű teljesíti már az európai uniós normákat. Az ország európai uniós vállalásának megfelelően a csomagolási hulladékok 50 százaléka már hasznosul. A szelektív hulladékgyűjtés kezd gyakorlattá válni, erre már országszerte 4 ezer gyűjtőpont áll rendelkezésre 4 millió lakos részére - jegyezte meg a miniszter.

Egyre több pénz jut a korszerű regionális hulladékkezelő rendszerek építésére. A 2004-es 17 milliárd forintot követően a múlt évben 44 milliárd forintot költhettek erre. A tervek szerint 2009-re az egész országban az európai uniós normák szerinti regionális hulladék gazdálkodási rendszerek kezelik majd a hulladékot.

A szelektív hulladékgyűjtés további eredményeivel együtt feladatot ad majd a biológiailag lebomló hulladékfajták egyre nagyobb arányú hasznosítása, valamint a veszélyes komponensek további kivonása a kommunális hulladékból.

A korábbi időszakból hátrahagyott szennyezések felszámolására az utóbbi években mintegy 200 helyszínen 23 milliárd forintot költöttek. Ez a program folytatódik, többek között a nagytétényi területen, a budafoki barlanglakásoknál, a mecseki uránbányánál és a balatonfűzfői gyártelepen.

Végre elkezdődhetett az azbeszt szigetelés felszámolása három lakótelepen, így Győrben, Tatabányán és Budapesten a XXII. kerületben. Ezek egy ötödét jelentik az ilyen szigeteléssel készített épületeknek. Tehát van még mit tenni ezen a területen is - mondta a miniszter.

A miniszter szerint jól halad az új Vásárhelyi-terv megvalósítása. A szerződéssel lekötött munkák aránya 30,4 milliárd forint értékű. A 22 árvíz- és természetvédelmet szolgáló fejlesztésből 9 már befejeződött, a továbbiaknál is elkészül még az idén a kivitelezés. Az idén további programokat indítanak. Így például Cigándon, a ricsei főcsatornánál és Tiszaroffon elkészülhet az alpári nyári gát és más munkálatok.

Szólt arról is, hogy a közcsatornát használó lakások aránya már eléri a 65 százalékot, idén pedig 67 százalékra javul ez az arány. A biológiailag is tisztított szennyvizek aránya már 68 százalék, ezt az arányt az idén 70 százalékra kívánják javítani.

Az idén lekezdődhet az Észak-alföldön az ivóvízminőség javító program 5 milliárd forint értékben. Persányi Miklós elmondta, hogy megoldották a környezetügyi közigazgatás reformját, így hatékonyabban külön végzi feladatát a hatósági, illetve a vagyonkezelői intézményrendszer. Létrejött az ügyfélbarát integrált zöldhatóság.

A szennyező fizet elv érvényesítése érdekében új környezetügyi gazdasági szabályozókat vezettek be. Ilyen például a környezetterhelési díj, a darabalapú termékdíj, az energiaadó, az üvegház-gázok kvótakereskedelme. Kormányrendelet szól a betétdíj alkalmazásáról, több terméknél előírták a visszavételi kötelezettséget.

Egyes tevékenységeknél a környezeti károk felszámolásának finanszírozásához biztosítékadási és céltartalékképzési kötelezettséget vezettek be, az erre vonatkozó részletes szabályokat a most kidolgozás alatt lévő kormányrendelet jelöli ki.

A miniszter a természetvédelmi eredményekről többek között elmondta: kijelölték és kihirdették a Natura 2000 hálózatot, amely az ország területének 20,6 százalékán 1 millió 950 ezer hektáron jelent az Európai Unió irányelveinek megfelelő természeti védelmet.

A nemzeti park-igazgatóságok vagyonkezelésében lévő védett természeti területek nagysága a néhány évvel ezelőtti 225 ezer hektár helyett már eléri a 300 ezer hektárt. A miniszter az eredmények között szólt a 2004-ben létrehozott Natúrpark intézményéről. Ennek révén szerepet kap az öntevékeny
természetvédelem. Önkormányzatok, civil szervezetek fognak össze országszerte a lakossággal a természeti értékek védelme, megőrzése, az ökoturizmus fejlesztése, a helyi nevezetességek, a népi kultúra érdekében. Az első ilyen címet a Vértesi Natúrpark kapta meg a múlt évben. De ezen kívül több más kezdeményezésről is beszámolhat - mondta a miniszter. Így például az Őrség, a Körösök és az Ipoly térségében.