NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
2005 a hulladék elleni küzdelem éve volt
2006-01-03 16:17:50
A környezetvédelemben 2005-ben a hulladékkezelés területén születtek a legnagyobb eredmények - mondta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter a Magyar Távirati Irodának.
Kifejtette: tavaly rohamosan terjedt a szelektív hulladékgyűjtés országszerte, visszavételi kötelezettség lépett életbe számos hulladékfajtára. Folytatódtak az európai uniós pénzekből zajló regionális hulladékgazdálkodási projektek, és múltbeli ipari hulladék-gócpontok tűntek el.

Persányi Miklós közölte, hogy jelenleg az ország 4 ezer pontján 4,5 millió lakos számára elérhetőek a különválogatott szemetet fogadó színes kukák. A gyűjtőpontok száma 2004. végén, mintegy 2,7 ezer volt, amely 3,7 millió ember környezetbarát hulladékkezelését tette lehetővé.

Visszavételi és ártalmatlanítási kötelezettség lépett életbe az idén a gépkocsi-roncsokra, az elektronikai hulladékokra, elemek és akkumulátorokra, valamint a lejárt gyógyszerekre. Ez azt jelenti, hogy egyre kevesebb veszélyes hulladék kerül a lerakókra - tette hozzá a miniszter.

Beszámolt arról, hogy 2005-ben EU-támogatásokkal együtt 44 milliárd forint jutott uniós hulladékgazdálkodási projektekre, azaz utóválogatást, újrahasznosítást és lerakást régiónként lehetővé tevő létesítmények fejlesztésére. Ezek közül 4 projekt kivitelezése fejeződött be, 12-é zajlik, 13-é előkészítés vagy szervezés alatt áll.

Persányi Miklós megjegyezte: uniós támogatást élvező szennyvíztisztítási projektekből 7 nagyvárosban kezdődött kivitelezés összesen 67,1 milliárd forint értékben.

A miniszter a múltbeli hulladékok felszámolási projektjei közül kiemelte a Metallochemia gyártelepen és a környék kertjeiben végzett kármentesítést és a dunaújvárosi kohósalak felszámolását. Mindkét esetben a közeli autópályába építették be a veszélyes hulladéknak számító, szennyezett talajt.

Kitért arra, hogy a hulladékgazdálkodási vívmányokon kívül az idén a levegőminőség terén történt jelentős előrehaladás.Utalt arra, hogy a veszélyes hulladékégetők kibocsátását 2005. júliusáig kellett legkésőbb az EU határértékeihez igazítani. Ennek következtében ezekből a létesítményekből harmadával kevesebb szennyező anyag jut a levegőbe ettől az évtől a korábbihoz képest. A tisztább levegőt szolgálta az idén még a Budapesti Hulladékhasznosító Mű rekonstrukciója.

Persányi Miklós sikerként értékelte a környezetvédelem szabályozásának idei szigorodását is. Emlékeztetett arra, hogy a büntető törvénykönyv módosításával a település hulladék elhagyása szankcionálhatóvá vált. Elindult a Zöld Kommandó is, amely a környezeti biztonság szempontjából veszélyes tevékenységek ellenőrzését szolgálja - fűzte hozzá.

A miniszter a természetvédelemről szólva a legnagyobb eredményként a Zengőre tervezett NATO-lokátor meghiúsulását említette. Ezen a területen a Natura 2000 hálózat kijelölése és az agrár-gazdálkodás lehetőségeinek bővülése tekinthető még előrelépésnek a korábbi évekhez képest - mutatott rá Persányi Miklós.

A vízügy területén a Vásárhelyi-terv keretében zajló munkálatokat emelte ki. Utalt arra, hogy 22 beruházás indult meg, amelyből 8 helyszínen be is fejődtek a projektek.