NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Látványosan javult a környezet állapota az elmúlt évtizedben
2005-11-02 15:59:51
Látványosan javult a környezet állapota Magyarországon az elmúlt tíz évben - jelentette ki Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerdán, a Magyar Tudományos Akadémia és a zöldtárca közös konferenciáján.
A miniszter elmondta, hogy tisztább lett a levegő, javult a felszíni vizek minősége és egyre kevesebb a múltban kialakult szennyező góc vár felszámolásra. Persányi Miklós a levegőminőség javulásának okairól kifejtette: az európai uniós követelményeknek megfelelően csökkent az ipar levegőszennyezése, ezen kívül a közlekedésből is kevesebb káros anyag jut a környezetbe.

Megjegyezte, hogy a környezetbarátabb autópark kedvezően hatott a környezetre, ugyanakkor a megnövekedett kocsi állomány némileg növelte a levegő terhelését. A miniszter közölte, hogy a települések mentén az elmúlt években elkészült 40 elkerülő út és az épülő további 20 körgyűrű, továbbá az M5-ös autópálya matricássá tétele mentesíti a vidéki városokat a káros anyagok nagy részétől és a zajszennyezéstől is.

Persányi Miklós a vízminőség kapcsán kiemelte a Duna és a Balaton minőségének javulását. Szavai szerint a Duna főként a felvízi országok környezetvédelmi beavatkozásai kapcsán, a Balaton pedig az elmúlt években a parti településeken végrehajtott szennyvíz-beruházások miatt lett tisztább.

A miniszter a szennyező gócokról elmondta: ma már nagyobb ütemben számolják fel Magyarországon a tájsebeket, mint amilyen gyorsan az újak keletkeznek. Példaként a nagytétényi Metallochemia és a budafoki barlanglakások környezetszennyezésének felszámolását említette.

A környezet állapotának javulását nagy mértékben segítik azok a fejlesztések, amelyek nyomán öt éven belül szinte teljes mértékben európai szintű környezeti infrastruktúra épül ki az országban - mutatott rá Persányi Miklós, utalva a szennyvíz-tisztítási, ivóvíz-minőségi és hulladékgazdálkodási projektekre. Hozzátette: 2010 után már csak a kistelepülések szennyvíz-tisztításával marad adós Magyarország ahhoz, hogy EU-szintre emelje a környezetvédelmet.

A miniszter hangoztatta: a környezetállapot fejlődésének tempója az elmúlt évtizedben tapasztalt kedvező változás miatt nem lassulhat le a jövőben. Meggyőződésének adott hangot, hogy a jövő környezetpolitikája nem lehet életképes a tudomány együttműködése nélkül. Felelős környezeti döntésekhez objektív kép, hatékony döntéselemzések kellenek, amelyekkel csak a tudomány képes szolgálni - fűzte hozzá Persányi Miklós.

A politikának kételyek esetén ki kell kérnie a tudósok véleményét, és akkor is hallgatniuk kell rá, ha az nem tetszik - hangsúlyozta a miniszter. Utalt arra, hogy ennek érdekében a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a Magyar Tudományos Akadémiával már három éve együttműködik.