NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
CORINE (Coordinaton of Information on the Environment) program

A CORINE (Coordinaton of Information on the Environment) programot 1985-ben indította az Európai Közösség Miniszterek Tanácsa. A programnak az alábbi három fő célkitűzése volt:

  • Információgyűjtés a környezet állapotáról
  • A tagállamok nemzeti kezdeményezéseinek koordinálása és az információk javítása nemzetközi szinten, valamint
  • Definíciók, szakkifejezések stb. egységességének biztosítása, illetve az adatok összehasonlíthatóságához szükséges feltételek megteremtése.

A CLC (Corine Land Cover) célkitűzése kvantitatív, megbízható és összehasonlítható felszínborítási információ biztosítása az EU területére. A felszínborítás és annak változásának ismerete segíti az összehangolt európai környezeti politika kialakítását. A CLC legkisebb térképezett folt mérete 25 hektár, a legkeskenyebb térképezett vonalas elem (pl. út, folyó) szélessége 100 méter. Ez 1:100 000 térképezési méretaránynak felel meg. A CLC-nek 44 tematikus osztálya van.
Részleteket ld.: http://etc-lusi.eionet.europa.eu/CLC2000/classes .

A CLC 1998-ra 26 ország területét fedte le, összesen 4,4 millió km2 területtel.

A CLC2000-nek nevezett újabb felmérésben már 28 európai ország vett részt. Az első és a második CLC űrfelvételeit használva változási térképek is készültek. Ezek felbontása 5 ha, vagyis részletesebbek, mint a CLC alaptérképek.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) 2007-ben elindította a „GMES Fast Track Service Land Monitoring” c. programját az EEA tag- és társult országokban (39 ország, 5,8 millió km2). A program során többek között az alábbi termékek készültek el, melyek a linkre kattintva letölthetőek:

  • A 2006-ra vonatkozó CLC06-HU (CORINE Land Cover 2006-Magyarország) adatbázis
  • Felszínborítási változások a 2000 és 2006 közötti időszakban (CHA06-HU: CORINE Land Cover változások Magyarország területére).

Az eredmények tulajdonosa az EEA és a nemzeti szintű feldolgozást irányító NRC (national reference centre – nemzeti referencia központ).

A tematikus eredmények teljesen szabadon felhasználhatók, amennyiben a forrásra vonatkozó hivatkozást feltüntetik, az alábbiak szerint:
© EEA, Koppenhága (2009); Készítette a FÖMI a KvVM megbízásából (2009).

 

 

 

 


Megjegyzések:

A részletekre nézve lásd magyar nyelven: http://www.fomi.hu/corine/
vagy angol nyelven: http://etc-lusi.eionet.europa.eu/CLC2006/.

Mindkét letölthető file a teljes ország területét tartalmazza. Formátumuk ESRI shapefile. A használt vetület EOV. A CLC06-HU file poligonjai a három-jegyű CLC kódot tartalmazzák. A CHA06-HU file poligonjai a változásnak megfelelő CLC kód-párt tartalmazzák.

A CHA06-HU adatbázis létrehozása során a CLC00-HU adatbázis (a 2000. évre vonatkozó CLC adatbázis) feltárt hibái javításra kerültek. Továbbá a térképezett változások legkisebb folt mérete 5 ha kisebb, mint a CLC06-HU és CLC00-HU 25 ha-os legkisebb folt mérete. Ezért, ha a változásokra van szüksége, akkor feltétlenül a CHA06-HU adatbázist használja, és ne a CLC06-HU és CLC00-HU különbségét!