NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Címlap
Kiemelt témák
Hírek
Publikációk
Programok
Pályázatok
Jogszabályok
Hírlevél
Levegőminőség
 
Elkészült a Rába vízminőségének első átfogó, magyar-osztrák közös vizsgálata
2008-10-14 13:10:08
A vízminőségi hossz-szelvény vizsgálat mérési eredményeit tartalmazó dokumentum megtekinthető a KvVM honlapján, a több mint 9000 vizsgálat közös, átfogó értékelése december elejére készül el.

A magyar fél szerint az adatok alapján megállapítható, hogy a folyó osztrák oldalán a bőrgyárak tevékenységének következtében számos érték magasabb koncentrációt mutat. A Magyar-Osztrák Vízügyi Bizottság vezetői az ausztriai Feldbachban tartott szeptember 30-i ülésen megállapodtak abban, hogy a bőrgyári szűrők megépülése előtt és után összehasonlító halfauna-vizsgálatot végeznek, és 2012-ig minden évben közös vízminőségi hossz-szelvény vizsgálatra is sor kerül. Az ülést követően a Bizottság vezetői megtekintették a Boxmark cég feldbachi bőrgyárában a magasabb fokozatú tisztítást biztosító új szűrőberendezés építési munkálatait.

A Magyar-Osztrák Vízügyi Bizottság az idén februárban döntött arról – magyar kezdeményezésre –, hogy a két ország közösen végezze el a Rába vízminőségi hossz-szelvény vizsgálatát a forrásvidéktől a Dunáig. A magyar és az osztrák szakemberek júliusban 52 helyszínen – főként a jelentős szennyvízbevezetések fölött és alatt, valamint a főbb mellékvízfolyásokon – közösen vettek mintát, és 92 féle komponensre (tápanyagok, általános fizikai-kémiai paraméterek, fémek, felületaktív anyagok, szerves szennyezőanyagok, sók) megvizsgáltak azokat. Ez volt az első alkalom, hogy a Rábán ilyen széleskörű, határokon átnyúló kutatási programot hajtottak végre, ehhez hasonló ez idáig csak a Dunán és a Rajnán zajlott.

Az egyelőre nyers mérési adatokból megállapítható, hogy számos releváns paraméter lényegesen magasabb koncentrációt mutatott a folyó osztrák oldalán, ami elsősorban az intenzív ipari tevékenységgel hozható összefüggésbe. Ezek a koncentrációk a Lapincs jelentős hígító hatásának, és az újabb lényegi terhelések elmaradásának köszönhetően a határhoz közeledve jelentősen lecsökkentek. A tisztított szennyvíz-bevezetések közül – a vizsgált paraméterek jelentős részében – az ausztriai ipari üzemek (főként a bőrgyárak), valamint a folyó alsó szakaszán egy magyar település (Répcelak) szennyvíztisztítói mutatták a legmagasabb szennyezettségi értékeket. Néhány mellékvízfolyás vízminősége is kismértékben rosszabb volt, mint a Rábáé.

Kóthay László vízügyi szakállamtitkár és Wilfried Schimon, az ausztriai Szövetségi Mezőgazdasági, Erdészeti, Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szekciófőnöke megállapodott abban, hogy a több mint 9000 vizsgálat közös, átfogó értékelését tartalmazó jelentést a következő, december 9-én esedékes találkozójukon hozzák nyilvánosságra.