NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Címlap
Kiemelt témák
Hírek
Publikációk
Programok
Pályázatok
Jogszabályok
Hírlevél
Levegőminőség
 
Információk a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó vízminőségéről
2008-06-21 10:28:29

Egyhetes balatoni vízhőmérséklet maximum előrejelzés

Az ultraibolya sugárzási index várható napi maximum értéke

Információk a vízminőségről


Tavak vízállása

 

 

Idén újra Kékhullám Zászlóért versenghetnek a strandok

 

Május 15-ig pályázhatnak négy magyarországi tó strandjainak és vitorláskikötőinek üzemeltetői a minőségi strandokat jelölő Kékhullám Zászlóra a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és a Balaton Szövetség által meghirdetett pályázaton. A Kékhullám Zászló minősítést 2009-ben is azok a strandok nyerhetik el, amelyek a legtisztább partszakasszal és fürdővízzel rendelkeznek, megfelelő infrastrukturális és higiéniai feltételeket biztosítanak, figyelnek a biztonságra és az esélyegyenlőség követelményeinek is megfelelnek.

 

A 2009-es szezonban újra minősített fürdőhelyeken strandolhatnak a Balaton, a Velencei-tó, a Fertő-tő és a Tisza tó környékén nyaralók, miután idén ötödik alkalommal osztja ki a minisztérium a Kékhullám Zászlót a vízminőség, a turisztikai vonzerő, a tisztaság és a szolgáltatások színvonala alapján. A verseny a több ország által használt „Kékzászló” minősítés követelményeit ültette át a négy magyarországi tó körülményeire, ezzel is hozzájárulva a minőségi turizmus terjedéséhez. A Kékhullám minősítést 2004-ben a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium kezdeményezte.

A Kékhullám Zászló címet és magát a zászlót a 2009-es szezonban az az üzemeltető, szolgáltató tűzheti ki, aki megfelel a magas minősítési követelményeknek, amelyet a pályázat támaszt. A környezetminőségi feltételek mellett - jó vízminőség, a strand és a part tisztasága, a hulladékgyűjtés és kezelés megoldása, zuhanyozási feltételek biztosítása, a strand megfelelő karbantartása, kerékpár parkoló megléte, illemhelyek megfelelő száma és állapota – fontos szempontot jelentenek a biztonsági feltételek (pl. megfelelő úszómester szolgálat, elsősegélynyújtó hely megléte), az esélyegyenlőségi szempontok figyelembevétele (a fürdőhely és a kiszolgáló helyiségek mozgássérültek általi megközelíthetősége, gyermekek számára is biztonságos létesítmények), valamint magas szintű tájékoztatás (pl. a strand vízminőségének folyamatos jelzése) biztosítása szükséges a cím elnyeréséhez.

Tavaly összesen 34 strand és 7 kikötő nyerte el a Kékhullám Zászló címet.

A 2009. évi Kékhullám Zászlókat június 20-án (szombaton) adja át Szabó Imre miniszter Balatonfüreden, az Esterházy Strandon.

 

Kékhullám zászló 2008.