NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Árvíz - Tetőzés közelében a Tisza vízszintje Mindszentnél
2010-06-16 19:01:17

Tetőzés közelében van Mindszentnél a Tisza vízszintje, amely szerda délelőtt 866 centiméter volt; a magas vízállás ellenére a folyó alsó szakaszán nem volt szükség árvízvédelmi beavatkozásra – mondta Keller Péteraz Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyeletvezetője.

 
A Tisza tetőzését csütörtökre-péntekre várják, Szegednél 790, Mindszentnél pedig 870 centiméter közeli vízállással, mindkét helyen már csupán néhány centiméteres vízszintemelkedésre számítanak. A szakemberek az árhullám lassú levonulására számítanak, egy-két hétig még magas vízállás várható, melyet befolyásolhat a Tisza mellékfolyóinak vízgyűjtőjén lehulló csapadék.

Az Alsó-Tiszán a Hármas-Körös torkolata és az algyői híd között harmadfokú, a híd és az országhatár között másodfokú készültség mellett védekeznek. A Tisza visszaduzzasztó hatása miatt a Hármas-Körös torkolati szakaszánál harmadfokú, a Maros-torkolatnál másodfokú készültség van érvényben. A védekezésben 362 ember vesz részt.

Az alsó Tisza-szakaszon az eddigi legmagasabb vízállást 2006 áprilisában mérték: Mindszentnél 1062, Szegednél 1009 centimétert.
Az ügyeletvezető elmondta, hogy az elvégzett beavatkozásoknak is köszönhetően tovább – a korábbi csaknem 60 ezer hektárról 38,3 hektárra - csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága. Az igazgatóság területén valamennyi belvízvédelmi szakaszon másodfokú készültség van érvényben, a 26 működő szivattyútelepen naponta 3 millió köbméter vizet emelnek át a főgyűjtőkbe. A belvízi védekezésben 61 ember vesz részt.