NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
A Környezetvédelemi és Vízügyi Minisztérium és Shenzhen város vezetése együttműködési programról állapodott meg Budapesten, amely magyar környezettechnológiák alkalmazásának elősegítését célozza a Hong Kong tőszomszédságában fekvő kínai városban.
2007-04-05 11:30:04
A program keretében egymással összehangolt kormányzati, szakmai szövetségi és vállalkozási szintű kapcsolatfejlesztésre kerül sor. A 2007. április 10-12. közötti tárgyalások végén megállapodás született arról, hogy az elkövetkező időszakban intenzív kormányzati és vállalatközi kapcsolattartással, folyamatos egyezetésekkel segítik elő közös projektek indítását. Mindezt magyar szakértők 2007. májusi és júliusi shenzheni látogatása, valamint a környezetvédelemre összpontosító 2007. október 12-17-i Hi-Tec nemzetközi kiállításon tervbe vett magyar megjelenés is elő kívánja mozdítani. A Budapesttel testvérvárosi kapcsolat létesítését tervező Shenzhen városa örömmel ad otthont és széleskörű nyilvánosságot a kínai Magyar Évad 2008. áprilisi záró-rendezvényének és üdvözli azon a környezetvédelem témakörének középpontba állítását.
A shenzheni delegáció a három nap alatt a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének szervezésben tucatnyi magyar környezetvédelmi céggel, valamint a MeH, a GKM, az ITDH, az NKTH és Budapest Fővárosi Önkormányzat vezetőivel is tárgyalásokat folytatott Budapesten. A tárgyalások eredményeként többek között a talajszennyezés, a szerves és veszélyes hulladékok kezelése és a klaszter alapú ipari együttműködés terén fogalmazódott meg kooperációs szándék. Az élőgép-technológia, a biogáz termelés és a hulladékbegyűjtés zárt rendszerének shenzheni bevezetésére komplex magyar ajánlati csomag keltette fel a shenzheni delegáció érdeklődését.

A halászfaluból három évtized alatt 12 millió lakosú várossá fejlődő Shenzhen kiemelten kezeli a gyors népesség- és gazdasági növekedés, valamint az iparosodás által okozott környezeti problémákat. 2005-ben 1,2 Mrd eurót fordítottak a környezetvédelemre. A 11. ötéves tervben (2006-2010) a GDP 3%-át akarják környezetvédelmi célokra szentelni, kiemelt beruházásként 26 új szennyvíztisztító létesítését irányozták elő. Javítani akarják a levegőminőséget, elsősorban az erőműi kibocsátások csökkentése révén, növelni a környezetbarát energiaforrások használatát, valamint megoldani a települési hulladékkezelést. 2010-ig 5 további hulladék-feldolgozót szándékoznak építeni. Az építkezések zajszint-csökkentését is célul tűzték ki: a gyárak számára ilyen irányú jogi szabályozást adnak ki. A környezetvédelmi városmodell és "Nations in bloom" ENSZ-díjas Shenzhen a "nemzetközi parkváros" státusát élvezi. Terveik között szerepel egy környezetbarát nemzetközi akropolisz létrehozása, hogy 2030-ra Shenzhen mind a gazdasági növekedés, mind a környezetvédelem területén a világ példaképe legyen Shenzhenben széles körben alkalmaznak fejlett technológiákat, így várják az innovatív környezetvédelmi megoldásokkal, termékekkel rendelkező magyar vállalkozásokat is. Shenzhenben a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésére 2003-tól Magyar Technológiai Központ működik (www.htec.hu).