NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Kutatás - Fejlesztés - Innováció

A versenyképesség szempontjából a megfelelő tudás forrását a tudományos kutatások eredményei, köztük a természeti és épített környezetre, az emberre, illetve a társadalomra vonatkozó felismerések képezik. Az alkalmazásukhoz szükséges kompetenciákat a tudás menedzsmentje, a szellemi tulajdonnal, a vállalkozói és piaci ismeretekkel kapcsolatos készség jelenti.
A környezeti kutatás-fejlesztés szerepe kiemelkedően fontos a magasan képzett, környezettudatosan gondolkodó munkaerő képzésében, együttműködési készségének fejlesztésében, mivel csak a tudomány művelése során sajátíthatók el azok a készségek és képességek, amelyek révén az ország társadalmi és gazdasági versenyképessége megteremthető, fenntartható és növelhető.
Az Európai Unióban a kutatás-fejlesztés-innováció kiemelt stratégiai terület, amely a Kutatási Technológiafejlesztési és Demonstrációs Keretprogramokon keresztül valósul meg. Ennek egyik eszköze az Európai Kutatási Térség tagállamok közti kialakítása, amely az európai szintű kutatás, fejlesztés jövőbeni végzésének, koordinációjának és finanszírozásának elsődleges helyszíne lesz. A tárca közvetlen feladatait (stratégiák, koncepciók, állapotértékelés, mérő- megfigyelő és információs rendszerek, jogi-, gazdasági és műszaki szabályozás, nemzetközi egyezmények, tudatformálás) tudományosan megalapozó tárcakutatási tervek megvalósításához továbbra is elsősorban állami források biztosítása szükséges.

 

Bővebb információ, kapcsolódási lehetőségek:


Ligetiné Nechay Erzsébet
e-mail: ligetine@mail.kvvm.hu


Dr. Kelecsényi Sugárka
e-mail: kelecsenyi@mail.kvvm.hu