NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Hírek, események

Persányi Miklós nemzetközi összefogást sürget az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére
2005.09.09

A globális klímaváltozásnak Magyarországra nézve jelentős hatásai lesznek – hangsúlyozta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter Londonban, a brit Munkáspárt csütörtök esti tanácskozásán. A magyar minisztert a megbeszélésre Elliot Morley, munkáspárti képviselő hívta meg, aki egyben Nagy-Britannia környezetvédelmi minisztere is. Persányi Miklós előadásában rámutatott, hogy a zöldtárca támogatásával már elindult egy olyan kutatási program, amely azt vizsgálja, hogy Magyarország mit tehet a globális klímaváltozás hatásainak kivédésére. Emellett egy másik hazai vizsgálat arra keres választ, hogy az üvegházgáz-kibocsátást miként lehetne kordában tartani.

 
 

Román köszönet az árvízi védekezéshez nyújtott magyar segítségért
2005.06.22

Sulfina Barbu környezetvédelmi miniszter a mai napon levélben fejezte ki a román kormány köszönetét a Temes megyei árvízi károk felszámolásában közreműködő magyar szakembereknek és Persányi Miklós miniszternek. A pénteken hazaérkező magyar osztag több mint egy hónapig segédkezett az árhullámok megfékezésében.

 
 

Uniós környezetvédelmi ügyekről tárgyaltak a visegrádi négyek
2005.06.08

A hulladékok újrahasznosítását célzó európai uniós előírásokról, valamint a zöldberuházások közösségi finanszírozásáról tárgyaltak a visegrádi országok zöldminiszterei június 6-7-ei lengyelországi találkozójukon. Hazánkat Persányi Miklós miniszter és Haraszthy László helyettes államtitkár képviselte.

 
 

Óriásbálnával a cetek megmentéséért
2005.06.08

Bálnahangverseny és élő bálnamozaik fogadta a városligeti Királydombon szerdán délután Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi minisztert, valamint brit kollégáját, Elliot Morley-t, az Óceánok Világnapja alkalmából. Magyarország tavaly óta tagja a bálnavadászat betiltásáért küzdő nemzetközi szervezetnek.

 
 

Magyar-román közös bizottság vizsgálja a határokon átterjedő hatású környezeti veszélyforrásokat
2005.03.31

Magyar-román ad hoc szakbizottság alakult a potenciálisan határokon átterjedő hatású létesítmények és tevékenységek felmérésére és vizsgálatára. A testület különös figyelmet fordít a tervezett verespataki projektre, amelynek megvalósítását Magyarország továbbra sem támogatja.

 
 

Magyar elvárások a verespataki beruházás hatásvizsgálatához
2005.03.01

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a civil szervezetek, valamint az állampolgárok javaslatait is felhasználva mintegy hatvan kérdésre vár részletes és egyértelmű választ a Verespatakra tervezett bányászati projekt beruházójától. A beruházás környezeti hatásvizsgálati eljárásához készített dokumentum elsősorban a tevékenység hatásaival és kockázataival kapcsolatban szorgalmaz alapos elemzéseket.

 
 

UNEP tanácskozás Nairobiban
2005.02.22

Megkezdte munkáját az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (United Nations Environment Program, UNEP) miniszteri fóruma Nairobiban, a szombatig tartó tanácskozás nyitó ülését Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter elnöklésével tartották meg. A UNEP tanácskozásán azt tekintik át, hogyan halad a világ vezetői által 2000-ben elfogadott millenniumi fejlesztési célok környezeti megvalósítása.

 
 

Magyarország részt vesz a verespataki beruházás környezeti hatásainak vizsgálatában
2005.01.11

A magyar kormány többször hangoztatott kérésére és az országhatárokon átterjedő környezeti hatások vizsgálatáról szóló Espooi ENSZ egyezménynek is eleget téve Románia értesítette hazánkat, hogy vegyen részt a verespataki beruházás várható környezeti hatásainak vizsgálati eljárásában. A magyar hatóságok és civil szervezetek tehát nem hagyhatóak ki a sokakat, így a hazai közvéleményt is aggasztó beruházás engedélyezési eljárásból.

 
 

Környezetvédelmi garanciák Románia uniós csatlakozásához
2004.12.21

Magyarország Románia európai uniós csatlakozási tárgyalásain elérte azt, amit maximálisan elérhetett környezetvédelmi oldalról - vélte Brüsszelben hétfőn Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

 
 

Magyarország veszi át a Duna-védelmi Nemzetközi Bizottság soros elnöki tisztét
2004.12.14

Jövő évtől Magyarország veszi át egy évre a Duna-védelmi Nemzetközi Bizottság (ICDPR) soros elnöki tisztét – közölte Őri István, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára hétfőn Bécsben. Az államtitkár a Duna-védelmi egyezmény 10. évfordulója alkalmából szervezett miniszteri szintű tanácskozáson vett részt, amelyen a folyó vízgyűjtő területén elhelyezkedő 13 ország képviseltette magát.