NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Persányi Miklós nemzetközi összefogást sürget az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére
2005-09-09 12:56:57
A globális klímaváltozásnak Magyarországra nézve jelentős hatásai lesznek – hangsúlyozta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter Londonban, a brit Munkáspárt csütörtök esti tanácskozásán. A magyar minisztert a megbeszélésre Elliot Morley, munkáspárti képviselő hívta meg, aki egyben Nagy-Britannia környezetvédelmi minisztere is. Persányi Miklós előadásában rámutatott, hogy a zöldtárca támogatásával már elindult egy olyan kutatási program, amely azt vizsgálja, hogy Magyarország mit tehet a globális klímaváltozás hatásainak kivédésére. Emellett egy másik hazai vizsgálat arra keres választ, hogy az üvegházgáz-kibocsátást miként lehetne kordában tartani.
A magyar miniszter elmondta, hogy világviszonylatban az üvegházhatású gázok kibocsátása folyamatosan nő. Ezt a folyamatot meg kellene állítani, és vissza kellene fordítani. Ennek érdekében a tárcavezető nemzetközi szintű tárgyalásokat sürgetett.

Persányi Miklós hangsúlyozta, hogy mivel a probléma az egész világot érinti, ezért megegyezést kell találni azon országokkal, amelyek még nem ratifikálták a Kiotói Jegyzőkönyvet. Így lehetőség szerint el kell érni, hogy az Egyesült Államok, illetve a feltörekvő gazdaságú dél-ázsiai és dél-amerikai országok is bekapcsolódjanak a szabályozásba.

A miniszter fontosnak tartja, hogy a kibővült Európai Unión belül is kialakuljon egy határozott, közös álláspont. Szükség van arra, hogy világos legyen, mit akar és mit tehet a közösség a globális klímaváltozás hatásainak mérséklésére.


A munkáspárti rendezvény célja, hogy megismertesse az érintett képviselőkkel a brit uniós elnökség környezetvédelmi prioritásait. Ezen belül kiemelt helyen szerepel a globális éghajlatváltozás. A cél az üvegházhatású gázkibocsátások csökkentése, az EU szerepének ebben való erősítése, illetve további nemzetközi tárgyalások elősegítése.

Mivel a Kiotói Jegyzőkönyv 2012-ig lesz érvényben, ezért az Európai Unió már most azt vizsgálja, hogy milyen szabályozást lehet találni az ezt követő időszakra. A vitaindítónak szánt tanácskozásra a magyar mellett a svéd környezetvédelmi minisztert is meghívták.