NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Óriásbálnával a cetek megmentéséért
2005-06-08 17:16:36
Bálnahangverseny és élő bálnamozaik fogadta a városligeti Királydombon szerdán délután Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi minisztert, valamint brit kollégáját, Elliot Morley-t, az Óceánok Világnapja alkalmából. Magyarország tavaly óta tagja a bálnavadászat betiltásáért küzdő nemzetközi szervezetnek.
A rendezvényt szervező Fauna Egyesület és a XIV. kerületi Szent István Gimnázium tanulói hatalmas "mozaikbálnával" mondtak köszönetet a magyar kormánynak, amiért Magyarország tavaly belépett a Nemzetközi Bálnavadászati Tanácsba, hogy erősítse a cetek védelméért küzdő országok táborát.

Persányi Miklós hangsúlyozta: bár Magyarországnak nincs tengere, az állatfajok és a vizek védelme a világ minden országának közös ügye. Az idei világnapi rendezvények fő témája Magyarországon az óriáscetek védelme, tekintettel arra, hogy az elmúlt évszázad során kétmillió óriáscetet öltek meg, és nem egy faj a kipusztulás szélére jutott.

A bálnák védelmében szervezett akción részt vett Elliot Morley brit környezetvédelmi miniszter is, aki a rendezvény előtt a következő félévi európai uniós elnökséget adó Nagy-Britannia számára fontos témákról és területekről tárgyalt magyar kollégájával.

A zöldpolitikusok között szóba kerültek a klímaváltozás, a környezettechnológia, a fenntartható fogyasztás és termelés, a környezetvédelem integrációjának aktuális kérdései.

A brit delegáció a kiemelten veszélyes anyagok vizekbe történő kibocsátásáról, a felszín alatti vizekről, a szennyezőanyag-kibocsátási és átadási nyilvántartásokról is egyeztetett a magyar szakemberekkel.