NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Környezetvédelmi garanciák Románia uniós csatlakozásához
2004-12-21 10:14:57
Magyarország Románia európai uniós csatlakozási tárgyalásain elérte azt, amit maximálisan elérhetett környezetvédelmi oldalról - vélte Brüsszelben hétfőn Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter.
Az Európai Unió környezetvédelmi minisztereinek tanácskozását követően a szakminiszter elmondta: Romániát nemzetközi jogilag jelenleg körbebástyázza a határvízi egyezmény, a környezetvédelmi vegyes bizottság működése, az általános jogi felelősséget adó Kárpátok-keretegyezmény és a nemzetközi Duna-védelmi egyezmény azon kiterjesztése, amely a Tisza vízgyűjtő területével foglalkozik.

Kifejtette, ha Bukarest vállalásának megfelelően betartja az uniós kötelezettségeket, akkor az aranybánya és más létesítmények nyitásához egységes környezethasználati engedélyt kell kiadnia, az pedig nagyon szigorú követelményeket jelent, és gyakorlatilag kizárja, hogy Magyarország egy, a nagybányai ciánszennyezéshez hasonló eset áldozata legyen.

Magyarország emellett az unióban elérte, hogy a bányászati hulladékokkal kapcsolatban készülő szabályozásba a jelenleg a világon létező legjobb technológiáknak megfelelő határértékeket vegyék be az új létesítmények esetében. Romániának pedig csatlakozása pillanatától be kell tartania a létező határértékeket, erre nem kapott átmeneti mentességet.

A hétfői brüsszeli tanácskozás témáival kapcsolatban Persányi Miklós bejelentette, hogy a miniszterek irányelvet alkottak az elemek, akkumulátorok és ezek hulladékának kezelésével és hasznosításával kapcsolatban. Eszerint a tagországokban négy éven belül 25, nyolc éven belül 45 százalékban kötelező biztosítani az elemek visszagyűjtését, amely most az EU átlagában mintegy 5 százalék. Megtiltották egyszersmind a kadmium használatát, bár négy évre kivették a tilalom alól az elektromos kéziszerszámokat.

Persányi Miklós pozitívnak minősítette a döntést, hozzátéve, hogy jövőre Magyarországon is tervezik a hulladékká váló elemek és akkumulátorok visszagyűjtésének arányát és újrahasznosítását javító rendelkezés kidolgozását. A gépkocsi-akkumulátoroknál már jelenleg is nagyon jó a magyar rendszer - tette hozzá.

Az ülésen a magyar miniszter felvetette, hogy a kadmium az elemeknél nagyobb arányban és mennyiségben kerül a természetbe a műtrágyákban. Javasolta, hogy a miniszterek erre a kérdésre is térjenek majd vissza.

A vegyi anyagokkal foglalkozó unió szabályozás egységesítését és szigorítását szolgáló rendelettel (REACH) kapcsolatban a magyar álláspont az, hogy a környezetvédelmi szempontokat szem előtt kell tartani. Ezt szolgálja az a magyar-brit javasat, hogy a szóban forgó mintegy 30 ezer anyag közül mindegyik csak egy regisztráción menjen keresztül, másfelől a legveszélyesebb anyagok regisztrációját vegyék előre.

A természetvédelem finanszírozására szolgáló LIFE + program - a 2007-től kezdődő hétéves uniós keretprogramhoz illeszkedő - tervezete számos, jelenleg finanszírozható pozitív célt háttér nélkül hagyna, mivel a keret egy részét a vidékfejlesztési alapoknak engedné át. Magyarország emiatt aggályait jelezte a minisztereknek - mondta el Persányi Miklós. Hozzátette, a jelenlegi rendszer megváltoztatása addig nem célszerű, amíg nem látható, hogy a vidékfejlesztésbe milyen garanciák épülnek be, például a természetvédelmi célokra.
Döntöttek a miniszterek arról, hogy az EU intézményeiben is alkalmazzák a környezeti ügyekben a társadalmi részvételről és beleszólásról szóló aarhusi egyezményt. Az 1998-ban született egyezményhez Magyarország - és az unió legtöbb országa - már csatlakozott, a mostani határozat nyomán az abban foglaltakat az uniós intézményekre is kiterjesztik.

Az EU soros holland elnökségének egyik célkitűzése volt annak vizsgálata, hogyan lehet az unió versenyképességének növelését célzó, úgynevezett lisszaboni célok teljesítését összhangba hozni a környezeti kihívásokkal. A holland küldöttség most jelezte, hogy az elnökség lejártát követően, a következő hónapokban is dolgozik annak lehetőségein, miként tudják az üzleti világot jobban bevonni a környezetvédelmi gondolkodásba, növelni a környezetbarát technológiáknak, újításoknak jutó teret.

Persányi Miklós a klímaváltozási ENSZ-keretegyezmény konferenciájáról, Buenos Airesből érkezett Brüsszelbe. E tanácskozás eredményeivel az uniós miniszteri ülés is foglalkozott. A magyar miniszter felszólalásában kiemelte, örülni kell annak, hogy Oroszország - magyar elnökség alatti - ratifikációját követően a kiotói egyezmény februárban hatálya lép.