NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Magyarország veszi át a Duna-védelmi Nemzetközi Bizottság soros elnöki tisztét
2004-12-14 22:06:35
Jövő évtől Magyarország veszi át egy évre a Duna-védelmi Nemzetközi Bizottság (ICDPR) soros elnöki tisztét – közölte Őri István, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára hétfőn Bécsben. Az államtitkár a Duna-védelmi egyezmény 10. évfordulója alkalmából szervezett miniszteri szintű tanácskozáson vett részt, amelyen a folyó vízgyűjtő területén elhelyezkedő 13 ország képviseltette magát.
A tanácskozáson nyilatkozatot fogadtak el, amelyben méltatták és megerősítették a Duna-védelmi Nemzetközi Bizottság szerepét a folyó fenntartható és kiegyensúlyozott használatával kapcsolatban. Az államtitkár magyar szempontból nagyon fontosnak nevezte, hogy a Tisza vízgyűjtő területén elhelyezkedő 5 ország képviselői szándéknyilatkozatot írtak alá együttműködésük fejlesztéséről.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarország medence jellege miatt rendkívül fontos a Duna és a Tisza vízgyűjtő területein található államok együttműködése. Az államtitkár aláhúzta az Európai Unió Víz Keretirányelvének érvényesítésével kapcsolatos feladatok fontosságát. Hozzáfűzte, hogy ennek érvényesítését a Duna-medencében az ICDPR koordinálja.

Kifejtette, hogy a részes országok ezen a területen három csoportba sorolhatóak: az EU-tagországok, közöttük Magyarország, az EU-tagságra jelentkezett országok - Románia, Bulgária és később Horvátország -, valamint azok az országok, például Ukrajna, amelyek EU-s csatlakozása nincs napirenden. Mindhárom csoport országai úgy döntöttek, hogy valamennyien az EU Víz Keretirányelvének az előírásait valósítják meg az ICDPR keretében.

Őri István kiemelte annak jelentőségét, hogy a Duna teljes vízgyűjtő területén található országoknak a fenntartható fejlődést célzó stratégiája is abba az irányba hasson, hogy a gazdasági kérdések szorosan összefüggésbe hozhatók legyenek a vízgazdálkodási kérdésekkel, nem utolsósorban az árvízvédelmi problémák megoldásával.