NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Magyar-román közös bizottság vizsgálja Verespatakot
2004-11-19 15:18:55
Románia és Magyarország ad-hoc szakbizottság keretében közösen készül felmérni a Tisza és a Maros vízgyűjtő területén a lehetséges környezeti veszélyforrásokat, különös tekintettel a verespataki beruházásra - mondta pénteken Bukarestben Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter.
Persányi román kollégájával, Speranta Maria Ianculescuval pénteken a Magyar-Román Környezetvédelmi Vegyes Bizottság második találkozóján tárgyalt, amelyen a felek megállapodtak arról, hogy a Vegyes Bizottság keretében ad-hoc szakbizottságot állítanak fel.

Ennek az lesz a feladata, hogy felmérje a Tisza és a Maros vízgyűjtő területén a potenciális környezeti veszélyforrásokat, különös tekintettel a verespataki beruházásra. A bizottság vezetőit egy hónapon belül kijelölik, 2005 első negyedében a testület meg is tartja első ülését.

Ianculescu a verespataki beruházásról szólva elmondta, a román tárcához nem érkezett még hivatalos engedélyezési kérelem. Persányi válaszában azonban emlékeztette a miniszterasszonyt: a román kormány hivatalosan is tud erről a tervezetről, hiszen 1997-ben koncessziós engedélyt adott e beruházásra.

A magyar fél a pénteki találkozón fenntartotta korábbi álláspontját, hogy nem támogatja a beruházás megvalósítását, részt kíván venni a környezeti hatásvizsgálati eljárásban, valamint a két ország miniszterelnökei által kötött megállapodás alapján felállítandó közös bizottság munkájában. Persányi elmondta: nagyra becsüli Adrian Nastase miniszterelnök kijelentéseit arról, hogy a román kormány sem támogatja a verespataki aranykitermelés tervét. Ezt magyar oldalon nagy megnyugvással veszik tudomásul - mondta.

A magyar tárcavezető szorgalmazta: a Tisza és a Maros vízgyűjtőt érintő román vállalások közül hozzák előre azokat az intézkedéseket, amelyek biztosítják, hogy Magyarország a saját maga által vállalt határidőre teljesíthethesse az uniós előírásokat, beleértve a Víz Keretirányelvet. Ehhez olyan minőségű víznek kell időben érkeznie román területről, amilyen minőségű víznek a normák szerint kell elhagynia Magyarországot.

Persányi Miklós kérte román partnerét: a Tisza és a Maros vízgyűjtőjében meglévő lehetséges, határon is átterjedő veszélyforrások, környezeti kockázatot képviselő létesítmények esetében készítsenek "kockázati rangsort”.