NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Környezetvédelemre 365 milliárd forint 2006-ig
2004-11-04 20:53:19
Környezetvédelmi beruházásokra az Európai Unió támogatásával összesen mintegy 365 milliárd forintot fordítanak 2006 végéig Magyarországon - mondta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter csütörtökön a strukturális alapokból finanszírozott projektek első pályázati szakaszának eredményhirdetése alkalmából.
A miniszter kifejtette: a még előcsatlakozási alapként, az EU tagság elnyerése előtt megnyílt ISPA-keret 150 milliárd forint, a nagy projekteket támogató kohéziós alap 177 milliárd forint, a regionális egyenlőtlenségek csökkentését célzó strukturális alapok pedig 38,5 milliárd forint környezetvédelmi fejlesztési forrást jelentenek Magyarország számára 2006-ig.

Hozzátette, nem kell félni attól, hogy az ország nem tudná felhasználni az EU által rendelkezésre bocsátott környezetvédelmi támogatásokat.

A miniszter a már lekötött ISPA-támogatások kapcsán elmondta, hogy azt önkormányzati társulások 7 megyei jogú város szennyvízkezelésére és 12 térség komplex hulladékgazdálkodási rendszerének kiépítésére használják fel. A rendelkezésre álló 150 milliárd forintból 82,5 milliárd forintot biztosít az unió, 52,5 milliárd forintot az állam és 15 milliárd forintot az érintett önkormányzatok.

A kohéziós alap támogatásából öt nagy környezetvédelmi projekt valósul meg 2006-ig, köztük Európa egyik legnagyobb zöld beruházásaként, 135 milliárd forintért a budapesti szennyvíztisztító.

A miniszter közölte: a strukturális alapokból Magyarország számára zöld projektekre lehívható 38,5 milliárd forintból 28,2 milliárd forint pályázati úton hozzáférhető, a fennmaradó hányad központi környezetvédelmi projektekre jut. Központi projekt a Vásárhelyi-terv kivitelezése, a Natura 2000 természetvédelmi hálózat kiépítése, valamint a levegő- és zajszennyezés mérő hálózat fejlesztése. A finanszírozás 70-75 százaléka uniós, 20-25 százaléka állami, 0-5 százaléka saját - tette hozzá.

Persányi Miklós elmondta, hogy Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) keretében meghirdetetett, június 30-án zárult első pályázati fordulóban 29 pályázó adta le pályaművét 55 milliárd forintot igényelve. A beadott pályázatok közül hat önkormányzat, illetve azok társulásai 9,5 milliárd forint értékben nyertek támogatást a strukturális alapokból környezetvédelmi beruházásokhoz.

Persányi Miklós szólt arról, hogy 2007-től az uniós környezetvédelemi források a mostani legalább háromszorosára nőnek majd.