NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Jubileumi ülést tartott az Állandó Magyar-Szlovén Vízgazdálkodási Bizottság
2004-10-20 17:43:08
A határvízi vízgazdálkodás aktuális kérdéseiről esett szó az Állandó Magyar-Szlovén Vízgazdálkodási Bizottság tizedik, jubileumi ülésének zárónapján, szerdán. A szentgotthárdi rendezvényen részt vett Gombos András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára is, a bizottság hamarosan kinevezendő új kormánymegbízottja.
A hétfőn kezdődött, háromnapos ülésnek a szlovéniai Radenci adott otthont, az együttműködés tizedik évfordulójáról azonban Szentgotthárdon emlékeztek meg szerdán.

A záróeseményen a felek kölcsönösen tájékoztatták egymást a határvizeken elvégzett fenntartási munkákról, a vízminőség-védelemi, továbbá a vízgazdálkodás terén folytatott tevékenységről.

A felek a jubileumi ülésen megállapították, hogy a bizottság munkáját megalapozó, 1994-ben, Ljubljanában aláírt egyezmény ma is korszerű, hiszen kiemelten kezeli a vízgazdálkodás külső kapcsolatait, és a természeti környezet egészébe illesztve ad keretet az együttműködéséhez, a két ország érdekeinek kölcsönös összehangolásához.

Mindkét állam képviselői megerősítették, hogy az egyezmény megfelelő jogi alapot nyújt ahhoz, hogy a természeti értékek megőrzése mellett javuljon a határainkat metsző, vagy határt képező vízfolyásaink és vízrendszereink állapota. A két ország uniós tagsága, az EU Víz Keretirányelvében foglaltak átvétele, pedig további segítséget nyújthat a fenntartható vízhasználat eléréséhez.

A Mura vízgyűjtőjével kapcsolatos feladatokról elhangzott, a négy érintett ország – Ausztria, Horvátország, Magyarország és Szlovénia – közreműködésével elkezdődött a folyó vízgyűjtőjén a hidrológiai adatok frissítése.

Az ünnepi ülésen bemutatták a tízéves együttműködésről szóló, magyar, szlovén, angol nyelvű jubileumi kiadványt is.