NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
20 milliárd forint agrár-környezetvédelemre
2004-09-03 09:32:17
Az Európai Unió támogatásának köszönhetően a tavalyi 3,8 milliárd forinttal szemben, az idén 20 milliárd forint támogatás jut el a gazdákhoz a kormány agrár-környezetvédelmi programja keretében - mondta Gombos András, a környezetvédelmi tárca politikai államtitkára, csütörtökön sajtótájékoztatón Gyöngyösön.
A tervek szerint a pályázatokat, még az idén elbírálja a környezetvédelmi tárca közreműködésével a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, így a termelők már a jövő év első felében megkaphatják a pénzt.

Az államtitkár közölte, azok az agrárgazdálkodók juthatnak a területalapú támogatáson felül agrár-környezetvédelmi támogatáshoz is, akik a természetvédelmi szakemberek által meghatározott úgynevezett kezelési tervnek megfelelően végzik a területükön a termelést,
elősegítik a természetes flóra és fauna fennmaradását az agrártermelésbe bevont, természetvédelmi szempontból érzékeny, vagy védelem alatt álló területen, óvják és védik a táj értékeit.

Gombos András tájékoztatása szerint az Európai Unió példaértékűnek minősítette a magyar kormány agrár-környezetvédelmi programját, olyannak amely elősegíti a mezőgazdasággal foglalkozó régiókban az ott élők helyben maradását.

Ezért 2005-ben már 25 milliárd forint, 2006-ban pedig 30 milliárd forint jut majd a program keretében pályázat útján a gazdákhoz. A pénz 80 százaléka uniós forrás, 20 százaléka pedig nemzeti hozzájárulás.