NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Zöld jelzés a magyar-román környezetvédelmi együttműködésnek
2004-08-11 19:15:48
Szerdán zárult a Magyar - Román Környezetvédelmi Vegyesbizottság természetvédelmi albizottságának első ülése Szarvason. A természetvédelmi albizottság kétnapos megbeszélésén szó volt a romániai és magyarországi védett területek, illetve a két ország ”zöld folyosó” rendszerének összekapcsolásáról, valamint a tájegység biológiai sokféleségének megőrzését, és a különleges természeti értéket képviselő Maros menti rétek fenntartását szolgáló PHARE projektekről. A két fél kölcsönösen tájékoztatta egymást az Európai Unió természetvédelmi irányelveinek végrehajtásáról.
Speranta Ianculescu környezetvédelmi miniszter-asszony a napokban értesítette magyar kollegáját, Persányi Miklóst arról, hogy a román kormány jóváhagyta a Környezetvédelmi Vegyesbizottság működési szabályzatát, ezzel a döntéssel pedig lezárult a hatályba lépéshez szükséges hosszas belső jogi eljárás.

Mint ismeretes, a két ország környezetvédelmi minisztereinek elnökletével tavaly szeptemberben alakult meg a Magyar - Román Környezetvédelmi Vegyesbizottság, amelynek feladata az 1997-ben aláírt kormányközi környezetvédelmi egyezmény megvalósítása.

Az egyezmény célul tűzte ki többek között a kölcsönös információcsere megszervezését, a határon átterjedő szennyezések elleni közös fellépést, valamint a természetes élőhelyek, a vadon élő állatok, növények és a természeti erőforrások védelmét.