NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Népszerűek az uniós környezetvédelmi pályázatok
2004-07-15 17:43:51
Június végén lezárult a Nemzeti Fejlesztési Terv Környezetvédelem és Infrastruktúra Operatív Programjának (KIOP) első pályázati szakasza, amelyre összesen 29 pályázat érkezett. A támogatási igény meghaladja az 55 milliárd forintot, tehát csaknem duplája a 2006-ig rendelkezésre álló forrásnak - jelentette be csütörtökön Tátrai Miklós, a zöldtárca közgazdasági és költségvetési helyettes államtitkára.
Az Európai Unió strukturális alapjaiból finanszírozott öt környezetvédelmi témakörből a szennyvízkezeléssel összefüggő pályázati felhívás bizonyult eddig a legnépszerűbbnek, ugyanis a 11 milliárd forintos támogatási keretre több mint 50 milliárd forintnyi igény érkezett.

"Ivóvízminőség-javításra, állati hulladékok kezelésére, egészségügyi és építési-bontási hulladékok kezelésére, valamint kármentesítési célokra a beérkezett igények még messze nem fedik le a rendelkezésre álló keretet, ezért az ezekre a célokra pályázóknak még jó esélyük van támogatási forrást szerezni" - mutatott rá a helyettes államtitkár.

Tátrai beszámolt arról, hogy az Nemzeti Fejlesztési Terv 2004-2006-ig tartó Környezetvédelem és Infrastruktúra Operatív Programjára (KIOP) július 15-től folyamatosan lehet pályázni és az elbírálás is folyamatos lesz. A program első szakaszában, június 30-ig beérkezett pályázatok formai bírálata már megkezdődött, és még a nyáron lezajlik a szakmai bírálat is. Ezek eredményei augusztus végére, szeptember elejére várhatóak - közölte Tátrai Miklós.

Elhangzott, július elején megjelent az EU természetvédelmi és környezetvédelmi célokat támogató LIFE-programjának új pályázati felhívása is. Az összes uniós tagállam rendelkezésére bocsátott 375 millió eurós keretre az elmúlt évekéhez hasonló célú pályázatokkal lehet a magyar pályázóknak jelentkezni.