NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Persányi Miklós és Margot Wallström találkozója
2004-06-24 18:56:38
Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter csütörtökön Budapesten megbeszélést folytatott Margot Wallström-mel, az Európai Unió környezetvédelmi főbiztosával, aki a IV. európai Környezet és Egészség Miniszteri Konferencia alkalmából érkezett Magyarországra.
A megbeszélésen áttekintették a környezet- és természetvédelmi jogharmonizáció helyzetét. A főbiztos elismeréssel szólt arról, hogy az elmúlt két év során Magyarország hatalmas munkát végzett annak érdekében, hogy behozza az uniós előírások átvételében korábban tapasztalt lemaradását.

Most, a tényleges csatlakozás után már csak egy-két, a teljes környezetügyi harmonizációhoz szükséges jogszabály megalkotása van hátra; ezek közül kiemelte a „Natura 2000” élőhely- védelmi hálózat hazai megteremtéséhez szükséges rendeleteket. Persányi Miklós arról tájékoztatta az EU főtisztviselőjét, hogy ezek megalkotására is sor kerül a következő hónapokban.

Kitértek arra is, hogy az EU-ban most zajlik a következő költségvetési időszak tervezése és ennek keretében a környezetvédelmi célokra – ezen belül a Natura 2000 hálózat kialakítására és az ezzel összefüggő kártalanítások finanszírozására – megfelelő összegeket szükséges biztosítani a tagországok számára.

Persányi Miklós megerősítette, hogy a földhasználatban bizonyos korlátozásokkal is járó Natura 2000 területek kijelölése kompenzációs igényekkel jár együtt, s ezek megfelelő kezeléséhez Magyarország – más új tagállamokhoz hasonlóan – várja az EU hatékony támogatását.

A magyar környezetvédelmi tárca vezetője kiemelte, hogy a környezetvédelmi tapasztalatok átadásával is segíteni kívánjuk szomszédaink tagsági felkészülését. Beszámolt arról, hogy román kollégája meghívására a közelmúltban Verespatakon tett látogatást, ahol ciános technológiával kíván egy konzorcium nagyszabású külszíni aranybányászatba kezdeni.

Margot Wallström, aki a tiszai ciánszennyezés idején, 2000-ben a helyszínen tájékozódott a katasztrófáról, nagy érdeklődéssel fogadta a beszámolót és ígéretet tett arra, hogy az EU környezetvédelmi főigazgatósága folyamatosan figyelemmel kíséri majd az üggyel kapcsolatos fejleményeket.

Persányi Miklós javasolta azt is, hogy az EU készülő bányászati irányelvében szigorítsák a mérgező cián-vegyület koncentrációjára vonatkozó határértékeket a zagy-tározókban.