NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Európa egységesen lép fel a gyermekek egészségéért
2004-06-23 16:01:26
A gyermekek egészsége érdekében sürgetett intézkedéseket az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója, valamint a magyar környezetvédelmi és az egészségügyi tárca vezetője szerdán Budapesten, a IV. Európai Környezet és Egészség Miniszteri Konferencia megnyitóján.
Elfogadhatatlan, hogy a társadalom legsebezhetőbb tagjai, a gyermekek fizessék meg az árát annak, hogy elmulasztjuk megvédeni az egészségüket a környezeti veszélyektől - hangsúlyozta Dzsong Vuk Li (Jong-wook Lee), az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója a 4. Környezet és Egészség Miniszteri Konferencia szerdai megnyitóján Budapesten.

Hozzátette: a háromnapos konferencia kiváló alkalom arra, hogy a résztvevő 52 állam képviselői áttekintsék a környezettel összefüggésbe hozható betegségek és egészségkárosodások kezelésének lehetőségeit. A péntekig tartó budapesti konferencián a tagállamok miniszterei környezetegészségügyi cselekvési tervet határoznak meg.


Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter beszédében kiemelte, a környezetvédelem közvetlenül befolyásolja az emberek életét. "Annak felismerése például, hogy a gyermekek allergiáját környezeti tényezők okozzák, rávezetheti az embereket arra, hogy a megelőzésre fordított pénz és energia nem tekinthető luxusnak - mutatott rá.

A tárcavezető szerint hazánk új uniós államként számos segítséghez juthat, de ugyanakkor rengeteg elvárásnak is meg kell felelnie. „Ezért célunk a tisztább, szebb és egészségesebb Magyarország Európában” - fűzte hozzá.

Kökény Mihály egészségügyi miniszter tájékoztatójában kiemelte: a konferencia megrendezésével Magyarország tanúságot tett a környezet és egészség iránti elkötelezettsége mellett. Az egészségvédelemben vállalt aktív szerepünket támasztja alá a tíz évre előremutató Nemzeti Népegészségügyi Program is - fűzte hozzá.

Mint mondta, a környezeti hatások okozta megbetegedések kockázati tényezői eddig is léteztek, azonban a globalizáció miatt napjainkban ezt jóval nagyobb figyelemmel kell kísérni, mint korábban. „Késlekedés nélkül munkához kell látnunk, hogy megvédjük a jövő generációkat a környezeti veszélyektől” - hangoztatta.