NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Verespataki aranybánya
2003-07-24 12:49:00
Magyar-román vegyesbizottság összehívását sürgeti a környezetvédelmi és vízügyi miniszter.
Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter és román kollégája már a 2003. május 21-én Kijevben megrendezett Miniszteri Konferencia alkalmával folytatott tárgyalása során megállapodott a Magyar-Román Környezetvédelmi Vegyes Bizottság összehívásáról.

A miniszterek társelnökségével működő Bizottság július elejére Budapestre tervezett alakuló ülése a román kormányátalakítás miatt azonban elmaradt. Persányi Miklós az új román partnerével is egyeztetve szorgalmazza az alakuló ülés mielőbbi összehívását. A román társminiszternek megküldött napirendi javaslaton továbbra is kiemelt téma a verespataki aranybánya ügyének rendezése, melynek kapcsán a román kormány, és személyesen a miniszterelnök is a lehető legkörültekintőbb eljárást szorgalmazza.
2002. júliusa óta egyébként magyar részről számos miniszteri szintű kezdeményezésre, javaslattételre került sor a tervezett verespataki aranybánya kapcsán. A környezetvédelmi és vízügyi miniszter 2002 októberében és 2003. májusában is személyesen tárgyalt román partnerével, és kért a korábbiaknál pontosabb információt a bánya nyitás terveiről. A kapott tájékoztatás szerint a projekt azért nem indult be, mert a beruházó a környezetvédelmi előírásoknak nem tudott eleget tenni. Tájékoztatták továbbá arról is, hogy a hasonló volumenű beruházásokhoz már nem elég a szaktárca hozzájárulása, a román kormány engedélyére is szükség van.

A megbeszélések eredményeképpen a térségben tervezett nyílt színi fejtésű aranybánya környezeti hatásainak nemzetközi szakértői vizsgálatában magyar szakértő is részt vesz.