NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
A KvVM segítséget ajánlott a romániai ciánszennyezés elhárításához
2004-03-24 11:41:34
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakmai segítséget ajánlott a román társminisztériumnak a dunai környezeti katasztrófa hatásainak elhárításához.
A szomszédos országból érkező jelentések szerint az emberi egészségre is veszélyes, emellett halpusztuláshoz vezethet az a ciántartalmú vegyi szennyeződés, ami a Metadet gyárból ömlött egy folyóba Románia észak-keleti részén. A mosóporgyártáshoz is használható anyag egy vegyi üzeméből ömlött a Duna vízgyűjtő területéhez tartozó folyóba.

A magyar vízügyi szolgálat tapasztalt szakemberekkel rendelkezik az ilyen és hasonló szennyeződések elleni küzdelemben, hiszen éppen a romániai Aurul gyár telepéről 2000-ben a Tiszába került ciánszennyeződés alaposan próbára tette a környezeti kárelhárítással foglalkozó szakértőket. A minisztérium kész arra, hogy ezt a szaktudást azonnal a román kollégák rendelkezésére bocsássa, a magyar szakemberek szükség – és igény – esetén a helyszínre utazzanak és technikai eszközökkel is készek kisegíteni a román partnereket.

A jelenlegi szennyezés egyébként a Duna hazánkon átfolyó szakaszát vagy más magyarországi folyókat nem érinti.