NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
„SVÉDÜLETES” – Svéd környezetvédelmi technikák konferenciája
2004-03-12 11:55:49
Lena Sommestad svéd környezetvédelmi miniszter és Persányi Miklós magyar környezetvédelmi és vízügyi miniszter február 23-i találkozójuk után közösen nyitották meg a svéd környzetvédelmi technikákat bemutató konferenciát.
A „Svédületes” elnevezésű programsorozat keretében hétfőn a svéd környezetvédelmi technika mutatkozott be Budapesten.


Lehetséges, hogy az északi országok által alapított bank segítségével sikerül létrehozni egy környezetvédelmi alapot Magyarországon, amelyből a kis- és közepes vállalkozások nyerhetnek el kedvező hitelt környezetvédelmi programjaikhoz - ismertette Őri István, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára a konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón. Az államtitkár hangsúlyozta: a szaktárca azt a változatot támogatja, hogy egy önálló magyar alapot finanszírozzon az északi országok bankja. A bank a napi hitelügyleteknél jóval kedvezőbb feltételekkel biztosítana kölcsönt. Lena Sommestad svéd környezetvédelmi miniszter elmondta: a kidolgozás alatt álló hitelkonstrukcióról is tárgyalt Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszterrel. Hozzátette: a hitelkonstrukció másik változata az lenne, hogy az európai uniós programokhoz a saját erő kiváltásához lehetne pénzt elnyerni a banktól. A bankot öt északi ország hozta létre, jövőre a tulajdonosok kiegészülnek a három balti állammal. A bank eddig a csatlakozó országok felzárkózását segítette, vegyesvállalatokat finanszírozott, általában a hosszú távú programokban érdekelt.


Lena Sommestad a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Persányi Miklóssal tárgyaltak nemzetközi környezetvédelmi kérdésekről is. Így például a klíma egyezmény hatálybalépéséhez szükséges teendőkkel, a további ratifikációkkal. A miniszter hangsúlyozta: a svéd cégek jelentős környezetvédelmi tapasztalatai nagy segítséget adhatnak a magyarországi feladatok megoldásához, erre ad példákat a konferencia is. Svéd cég készítette például a nagyszabású program, a budapesti szennyvíztisztító megvalósíthatósági tanulmányát is - jegyezte meg a svéd környezetvédelmi miniszter.