NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Május 20-án Klaus Töpfer a UNEP főigazgatója tárgyalásokat folytatott Persányi Miklóssal
2003-05-20 18:57:00
A 21 éve működő nemzetközi környezetvédelmi szervezet jelenlegi vezetője, Klaus Töpfer tárgyalásokat folytatott Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszterrel. A megbeszélésen a tárca vezetői bemutatták a minisztérium új szervezetét, megvitatták Magyarország EU csatlakozásának környezetvédelmi vonatkozásait, hazánk részvételét a globális és pán-európai környezetvédelmi folyamatokban, a nemzetközi támogatási politikában.
A megbeszélés során meghallgatták Haraszthy László természetvédelemért felelős helyettes beszámolóját a NATURA 2000 programról, valamint a biológiai sokféleség megőrzése érdekében tett lépésekről.

Rakics Róbert környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár és Váradi József vízügyi helyettes államtitkár vitaindító előadásukban foglalkoztak a nagybányai szennyezés következményeivel, valamint a hasonló esetek elkerülése érdekében szükséges nemzetközi összefogás kérdésével.

Az utóbbi téma jelentőségét az adja, hogy 2000-ben hazánk Klaus Töpfernek Környezetvédelmi Díjat adományozott, mellyel köszönetünket fejeztük ki azért a gyors és hatékony közreműködésért, amellyel a UNEP hazánkat segítette a tiszai cián katasztrófa idején.

A UNEP, vagyis az ENSZ Környezeti Programja 1972 óta koordinálja a tagállamok környezetvédelmi tevékenységét. Célja, hogy válaszokat adjon a jelen környezetei kihívásaira. Ennek érdekében hangsúlyt fektet a hulladékszegény technológiák, a fenntartható fogyasztás és termelés elterjesztésére.

A magyar környezetvédelmi tárca a UNEP genfi regionális irodájával tart kapcsolatot. Együttműködünk többek között a pán-európai biodiverzitási stratégia végrehajtásában és a Kárpátok védelméről és fenntartható fejlődéséről készülő keretegyezmény előkészítésében. 2002 októberében, a genfi iroda szentendrei tanácskozásán kezdődött meg egy szervezet kialakítása, mely a Hálózat a Fenntartható Termelés és Fogyasztás nevet viseli, melynek munkájában a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium is részt vesz. A mostani találkozón szóba került a szegénység és a környezetvédelem összefüggése. Az UNEP nairobi irodájának helyszíne nap mint nap figyelmezteti az ott dolgozókat a szegénység kihívására - mondta Klaus Töpfer, hozzátéve a környezetvédelmi, természetvédelmi munkát úgy kell végezni, hogy az hozzájáruljon a szegénység következményeinek felszámolásához, segítse az emberi jólét elérését.

Magyarország részese több UNEP által előkészített nemzetközi környezet- vagy természetvédelmi egyezménynek. Ezek közt említhetjük az ózonréteg védelméről vagy a veszélyeztetett vadon élő növények és állatok kereskedelméről szóló megállapodásokat.