NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Publikációk

Környezeti tájékoztató a magyar-román környezetvédelmi együttműködés alapján
2008.02.04

Az elmúlt néhány évben a környezet- és természetvédelem, valamint vízügyek területén Magyarország és Románia között megerősödtek és aktívvá váltak a szakmai kapcsolatok. Kormányközi egyezmények léteznek és végrehajtásukon vegyes bizottságok, valamint szakértői csoportok dolgoznak.

 
 

Budapesti Kezdeményezés
2004.07.16

Budapesti Kezdeményezés a Fenntartható Regionális Fejlődésért

 
 

Novo Virje vízerőmű
2004.06.21

A Novo Virje vízerőmű többcélú vízerőmű rendszer, mely Horvátország északi részén a Dráva folyó völgyében helyezkedik el. Koprivničko-Križevačka megyében található Koprivnica városától nagyjából 10 km-re, Zágrábtól pedig megközelítőleg 120 km-re északkeletre. A Novo Virje Vízerőmű kiépítésének célja a Dráva folyó és a hozzá kapcsolódó, körülbelül 30 km-nyi folyószakaszhoz tartozó vízgyűjtő terület egy részének többcélú menedzselése, védelme és hasznosítása.

 
 

Washingtoni egyezmény
2004.06.10

A világ legnagyobb természetvédelmi megállapodásának teljes neve Egyezmény a Veszélyeztetett Vadon Élő Állat- és Növényfajok Nemzetközi Kereskedelméről (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora, azaz CITES). A CITES 1973-ban jött létre 26 ország aláírásával. Előírásait azóta 137 állam fogadta el és hirdette ki, így ma már a világ 192 országa közül 163 Részes Fele az egyezménynek. Magyarország a megállapodáshoz 1985-ben csatlakozott.

 
 

Magyarország természeti értékei, környezetvédelme és az Európai Unió
2003.12.02

Természeti környezetünk és a hazai környezetvédelem szempontjából óriási jelentőségű az Európai Unióhoz való csatlakozás. Az ezzel járó hatások kétirányúak. Az ország komoly természeti örökséggel, egyes tájain a természeti értékekkel való hagyományos gazdálkodási formákkal rendelkezik és ezek megőrzése, megismertetése az Európai Unió tagjaként is fontos feladat. A belépés egyúttal a környezetvédelem területén is egy rendkívül sokrétű közösségi szabályrendszer alkalmazását jelenti, hiszen enélkül elképzelhetetlen lenne ennyi ország hatékony együttműködése, az egészséges és biztonságos környezeti feltételek egyöntetű megteremtése és érvényesítése. A szigorú szabályok alkalmazása azonban mindenekelőtt saját érdekünk, hiszen a bennünket körülvevő levegőkörnyezet állapotáról, vizeink és talajaink minőségéről, a hazai élővilág sokszínűségéről, az árukra, szolgáltatásokra vonatkozó olyan előírásokról van szó, amelyekkel a lehető legkisebbre csökkenthetők a környezetünket, egészségünket érő káros hatások