NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
40 éves Európa természetvédelmi diplomája
2005-09-09 12:50:11
Az Európa Tanács 40 éve alapította az Európa Diplomát, amely az európai védett területek geológiai, biológiai illetve tájképi sokféleségét, továbbá a természetvédelmi munka hatékonyságát ismeri el. A rangos elismerés jogosságát ötévente vizsgálják felül, a három magyar „diplomás” terület közül idén kettőnek volt esedékes az ellenőrzése. Mind az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület, mind a Szénás-hegycsoport minősítését megerősítették.
Európa természeti örökségének megóvása érdekében az Európa Tanács (ET) 1965-ben megalapította az Európa Diplomát. A kitüntetéssel olyan védett területek kerülnek a testület védnöksége alá, amelyek geológiai, biológiai vagy tájképi sokfélesége kiemelkedő, az elismerés egyben a területen végzett természetvédelmi kezelés hatékonyságát is elismeri.

A diploma elnyeréséhez szükséges pályázatot a tagországok kormányai nyújtják be, az ET egy szakértői csoport helyszíni szemléje alapján hozza meg döntését.

A terület kezelőjének éves jelentésekben kell beszámolnia arról, hogy a diplomához csatolt szigorú ajánlásokat teljesítette-e. A diplomát − melynek megőrzése nagy felelősséget ró a terület kezelőjére −, ötévenként újítják meg, azonban vissza is vonhatják. (Utóbbira volt már példa.) Az elismerés alapításának 40. évfordulójáról az ausztriai Thayatal Nemzeti Parkban emlékeztek meg 2005. augusztus 31. - szeptember 4. között.

Az elmúlt 40 évben 25 európai országban 67 − közöttük három magyar − védett természeti terület nyerte el a diplomát. A kitüntetett területek mérete és az ott található élőhely-típusok rendkívül változatosak. Így a díjazottak listáján szerepel az ausztriai Krimml-vízesés, a németországi Wurzacher Ried Természetvédelmi Terület tőzeglápjai, de kiérdemelte a kitüntetést Svédországban a hatalmas Sarek és Padjelanta Nemzeti Park, Lengyelországban a Bialowieza Nemzeti Park őserdeje, Olaszországban a Montecristo-sziget Természetvédelmi Terület, Spanyolországban a Doñana Nemzeti Park vizes élőhelyei és Franciaországban az Ecrins Nemzeti Park magashegységi tájai.

Hazánkban 1995-ben az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület, valamint a Szénás-hegycsoport, 2003-ban pedig a Tihanyi-félsziget utóvulkáni képződményei kaptak diplomát. Az első két területnek idén volt esedékes az ellenőrzése. Az Európa Tanács mindkettő diplomáját újabb öt évre meghosszabbította, elismerve a természetvédelmi szakemberek kiváló munkáját.