NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Tisza-tó - vízi tanösvényt avatott Persányi Miklós
2005-06-21 15:39:49
A jelenlegi kormányzati ciklusban 15 milliárd forintnyi természetvédelmi fejlesztés valósult, illetve valósul meg - jelentette ki Persányi Miklós kedden a Heves megyei Poroszlón, ahol felavatta a Tisza-tavi vízi tanösvényt. A következő hat évben a tervek szerint 146 élőhely rekonstrukcióra, 35 természetvédelmi látogatóközpont és 47 tanösvény megvalósítására kerül sor - közölte a környezetvédelmi miniszter.
A Barátságos Természetvédelem Program keretében, mintegy 2 milliárd forint áll rendelkezésre a Gemenci erdőben, a Kiskunsági, a Hortobágyi, valamint a Körös-Maros nemzeti parkban az élőhelyek rehabilitációjára.

Persányi Miklós a fontosabb ökoturisztikai beruházások között említette a Baradla-barlang látogatóközpontjának megvalósítását, a Hortobágyon a Pásztormúzeum átalakítását és az Őrségi Nemzeti Park kőszegi látogató-központjának építését. Készül a valamennyi nemzeti park látványosságait bemutató internetes honlap is.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a nemzeti parkoknak a szó szoros értelmében a nemzet parkjaivá kell válniuk, vagyis olyan hellyé, ahová az emberek szívesen mennek felüdülni. A természet megőrzésén túl az oktatás és a szemléletformálás funkcióját is vállalniuk kell. Ugyanakkor a nemzeti park turisztikai attrakciókat is kínálhat. Mindezek ellátását szolgálja a most átadott tanösvény is - mutatott rá a miniszter.

A 100 millió forintból megvalósított tanösvény 1500 méter hosszúságban, egy csónakokkal megközelíthető szigetről cölöpökre épített pallón kígyózik a Tisza-tó nádasában. Az építményt hat madárles és tájékoztató táblák egészítik ki.

A beruházás felavatását megelőzően bemutatták annak az ökocentrumnak a terveit, amely kiindulópontjává válik a tanösvénynek. A tervek szerint a háromszintes épületben kiállító és konferencia termek és mozi is lesz, illetve egy négy méter mély akvárium. Ebben a Tisza élővilágát mutatják be a nagyközönségnek; a látogatók üvegfalú folyosón keresztül csodálhatják majd meg a körülöttük úszkáló halakat.