NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Natura 2000 - nyilvános a helyrajziszám-jegyzék
2005-06-10 14:16:36
Az Európai Unió ökológiai rendszereként működő Natura 2000 hálózat területei a jövő héten válnak nyilvánossá helyrajzi szám szerint - mondta Persányi Miklós, környezetvédelmi és vízügyi miniszter .
Közölte: a helyrajziszám-jegyzék kihirdetését követően 90 nap áll az érintett gazdák rendelkezésre ahhoz, hogy kifogásaik esetén a nemzeti parkoknál észrevételeket tegyenek. A természetvédelmi hatóság a megfelelően megindokolt észrevételeket elbírálja és a jegyzéket az esetleg szükséges kiigazításokkal elküldi az EU-nak jóváhagyásra - tette hozzá a miniszter.

Haraszthy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára közölte: a Natura 2000 hálózat helyrajzi szám szerint 400-500 ezer földterületet érint, ám ezeknek nem teljes egészét fedi le általában az uniós természetvédelmi rendszer.

A helyrajzi szám alapján nyilvántartott területeken belül a Natura 2000 területek pontos lehatárolásai a távérzékelés technikával működő, mezőgazdasági parcellaazonosító rendszer (MEPAR) térképein jeleníthetők meg.

A földhasználók a Magyar Közlönyben a jövő héten megjelenő helyrajzi számokat a zöldtárca honlapjáról, a nemzeti parki igazgatóságokon, a Zöld Pont Információs Hálózat állomásain és a környezetvédelmi felügyelőségeken ismerhetik meg.

Persányi Miklós megjegyezte: a gazdáknak a természeti értékek megőrzése érdekében jelenleg semmi olyan korlátozásra nem kell számítaniuk, ami eddig ne lett volna érvényben. Mivel a Natura 2000 területeken a fellelhető természeti értékek azért maradhattak fenn, mert az ott jellemző tevékenység már évtizedek óta ugyanúgy zajlik, ezért az érintetteknek semmi mást nem kell csinálniuk, mint folytatni azt - mondta a miniszter.

Hozzátette, hogy a Natura 2000 területeken művelési ág megváltoztatása vagy egyéb hasonlóan jelentős beavatkozás ugyanakkor már most sem engedélyezett.

Haraszthy László megjegyezte, hogy épp ezért a Natura 2000 területeken a részletes földhasználati szabályokat csak a 2007-es támogatási rendszert megelőzően kell kihirdetni. Persányi Miklós hozzátette: ugyanakkor már mostantól igényelhető kártérítés azok számára, akik bizonyíthatóan hátrányt szenvednek a Natura 2000 program miatt.

Az európai szinten jelentős természeti értékek megóvását célzó Natura 2000 hálózatba 1,91 millió hektárnyi terület tartozik, ami az ország 20,6 százaléka. A Natura 2000 területek 20 százaléka szántóterület, 20 százaléka erdő, 40 százaléka gyep, a többi pedig tó és egyéb vizes terület.