NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Az Európai Nemzeti Parkok Napja
2005-05-24 13:02:22
A természetvédelemben korszakos változásoknak lehetünk tanúi – mondta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter kedden, a Szelidi-tónál, ahol az Európai Nemzeti Parkok Napja alkalmából átadta a Kiskunsági Nemzeti Park területén található „Kékalga”-tanösvényt.
Az avató ünnepségen a miniszter elmondta, hogy a nemzeti parkok olyan "valódi nemzeti parkokká" alakulnak át, amelyek képesek lesznek nemcsak a természeti értékek megőrzésére, hanem arra is, hogy színvonalasabb szolgáltatásokat adjanak az ország lakóinak.

Jelenleg mintegy 100 tanösvény, 36 múzeum és 24 látogatóközpont szolgálja a természeti értékek megismertetését. A 2009-ig szóló fejlesztési programok részeként a tíz nemzeti parkban további 47 tanösvény, illetve 35 látogató- és oktatóközpont létesül. A nemzetközi pályázatokon elnyert 8,6 milliárd forintból több nemzeti parkban kezdődhetnek meg a régóta tervezett fejlesztési programok.

A célok elérése érdekében a korábbi éveknél lényegesen több pénz, 14 milliárd forint áll az idén a természetvédelem rendelkezésére. Ez az összeg eddig a legjobb években is csak legfeljebb 8 milliárd forintot tett ki – fogalmazott a miniszter.

Persányi Miklós elmondta, hogy a nemzeti parkok januártól már nem foglalkoznak hatósági ügyintézéssel, így – mint mindenhol a világon – tevékenységüket az értékek védelmére, bemutatására, a rájuk bízott vagyon kezelésére, a fenntartható gazdálkodásra, a szolgáltató jellegre összpontosíthatják. Egyre nagyobb szerepet játszik munkájukban, hogy a gazdálkodókat megismertessék a fenntartható és biogazdálkodás előnyeivel, így a vidékfejlesztésben is jelentős szerepet vállalnak. A nemzeti parkok értékeinek széleskörű ismertetése idegenforgalmi jelentőséggel is bír.

A miniszter kiemelte: az uniós tagsággal Magyarország hosszú távon része lett egy olyan közösségnek, amely céljaiban és mentalitásában nemes úton jár. A környezetvédelem, természetvédelem kérdésköre az EU-ban kiemelt fontossággal bír.

1909-ben május 24-én kilenc nemzeti park nyitotta meg kapuit Svédországban. Európában ezek voltak az első nemzeti parkok. Az európai védett területeket felölelő Europark Szövetség erre a napra emlékezve 90 évvel később, 1999-ben ünnepelte meg először az Európai Nemzeti Parkok Napját. Mára a világon 41 országban 250 nemzeti park működik. Magyarországon 1973-ban nyílt meg az első nemzeti park, számuk azóta tízre emelkedett.