NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Több tízezer madár pusztul el évente áramütés miatt
2004-12-07 20:16:53
Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter olyan új jogszabályok megalkotást sürgette kedden, amelyek köteleznék az áramszolgáltatókat a madárbarát szerkezetek alkalmazására a magasfeszültségű vezetékeknél.
Évente hozzávetőleg 45 ezer madár pusztul el áramütés következtében. Mivel az állatok jelentős része védett, a pusztulásuk által előidézett eszmei kár a 2 milliárd forintot is meghaladja - mondta a környezetvédelmi miniszter az ócsai Madárvártán tartott sajtótájékoztatón.

A madarak védelmére országos program indult, amelynek keretében az elmúlt két évben 13 millió forintot adott a tárca a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek a szervezet által kidolgozott szigetelő burkolat elhelyezésére.

A több mint 600 ezer elektromos vezetéket tartó oszlop közül mostanáig 30 ezerre szerelték fel madárvédő eszközt. Jövőre 20 millió forint jut e célra. Elsősorban a madárvonulás fő irányaiban álló létesítményekre helyezik el a műanyagvédőket - tette hozzá.

A madarak oltalmát az Európai Unió is támogatja. A közösség négy környezetvédelmi programra egymilliárd forintot ad, s ezen belül 482 millió forint jut a kontinensen már kihalófélben lévő, ám nálunk még viszonylag nagy számban élő túzok megmentésére.

Ugyancsak ebből a keretből 100 millió forintot fordítanak a borsodi mezőség tájvédelmi körzetében egy 12 kilométeres magasfeszültségű vezeték föld alá helyezésére. Ez azért fontos - emelte ki a miniszter -, mert e vidék légtere különösen forgalmas az őszi madárvonulások idején.