NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Egymilliárd forinttal támogatja az unió a hazai élőhelyek megóvását
2004-11-16 21:37:31
Magyarország 953 millió forint támogatást nyert el az Európai Unió LIFE Nature természetvédelmi forrásából, amelyet állat- és növényfajok, valamint élőhelyek megóvására fordít - jelentette be Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter kedden Kecskeméten.
Hazánk a tíz csatlakozó ország részére elkülönített LIFE Nature támogatások 32 százalékát nyerte el idén négy pályázatával - mondta a miniszter a Kiskunsági Nemzeti Park Természet Házában rendezett tájékoztatón.

Persányi Miklós ismertette, hogy a pályázatokhoz 25-50 százalék közötti önrész kellett, amelyet a minisztérium és a pályázók álltak, így a négy program teljes költségvetése eléri az 1,8 milliárd forintot.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága által beadott pályázat a kihalással fenyegetett, fokozottan védett túzok védelmét szolgálja, amelyhez 482 millió forintot biztosít az unió.
Becslések szerint Magyarországon a rákosi viperából már csak 500 egyed található, a hüllők védelmére a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 81 millió forint támogatást nyert.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága két pályázatára kapott támogatást Brüsszelből. A Beregi-síkság élőhely-rehabilitációjára és Etyek-Pusztakócson gyepterületek rekonstrukciójára és mocsarak védelmére együttesen 390 millió forint támogatást nyert a brüsszeli "zöld forrás"-ból.

Magyarország már a csatlakozás előtti években is igénybe vehette a természetvédelmi támogatásokat, amelyek révén 2000. óta 1,8 milliárd forintot nyert.

A miniszter közölte, hogy ebben az évben Magyarország a természetvédelmi támogatások mellett a LIFE Environment programjából - amely az Európai Unió egyik környezetvédelmi kerete - további 495 millió forint támogatásban részesült. A brüsszeli támogatással 2004-ben megvalósuló programok összege a hazai önrésszel együtt eléri a 3 milliárd forintot - tette hozzá a miniszter.