NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Új dzsipek a nemzeti parkoknak
2004-10-25 11:36:47
Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter 33 Ford típusú dzsipet adott át a nemzeti parkok képviselőinek pénteken. Az autók beszerzési értéke 145 millió forint, amit csökkent az elöregedett, folyamatosan lecserélt Lada terepjárók eladásából befolyó bevétel.
A hatósági feladatkörök elvonásával a nemzeti parkok sokkal inkább az olyan természetvédelmi teendőikre tudnak majd koncentrálni, amelyek a turizmus és az ökológiai gazdálkodás révén, továbbá európai uniós pályázatokon elnyerhető támogatásokkal növelhetik az igazgatóságok saját bevételeit - mondta Persányi Miklós, miután ünnepélyes keretek között új dzsipeket adott át a nemzeti park igazgatóságok vezetőinek pénteken.

A miniszter jelezte, hogy a nemzeti parkok számára az idén rendelkezésre álló mintegy 5 milliárd forintos gazdálkodási forrás csak az EU pályázatoknak köszönhetően 2007-ig 8-9 milliárd forintra nőhet.

Ökoturizmusra, agrár-környezetvédelemre, a Nemzeti Fejlesztési Terv regionális operatív programjának valamint a környezetvédelmi és infrastruktúra operatív programjának tenderein, továbbá a Life közösségi kezdeményezés pályázatain is forrásokhoz juthatnak a nemzeti parkok - tette hozzá.