NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Az ország területének ötöde élvez természetvédelmi oltalmat
2004-10-14 10:14:25
Az európai szinten jelentős természeti értékek megóvását célzó Natura 2000 hálózatba 55 különleges madárvédelmi terület és 467 különleges természet-megőrzési terület tartozik, amelyeken a földhasználóknak gondoskodniuk kell a megóvandó fajok és élőhelyek védelméről. A kormány által a napokban kijelölt Natura 2000 területek összesen az ország 20,6 százalékát fedik le - közölte Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter a kormány szerdai ülését követően.
Persányi Miklós jelezte, hogy a Natura 2000 területeken nem kell az eddig folytatott tevékenységeket megváltoztatni. A miniszter megjegyezte, hogy a hálózatba tartozó földeken a gazdálkodók már most hozzáférhetnek támogatásokhoz, ám azok nagyságrendje még nem éri el a 2007-től várható mértéket.

A területek megőrzéséhez jelenleg az agrár-környezetvédelmi pályázaton lehet támogatást igényelni, amelyre november 26-ig lehet leadni az igényeket.

Az agrár-környezetvédelmi támogatásokra az idén 19,79 milliárd forint, jövőre 23,74 milliárd forint, 2006-ban 29,41 milliárd forint áll rendelkezésre. Ezen a támogatáson kívül pénzügyi segítséghez lehet jutni az Európai Unió természetvédelmi Life pályázatán is.

A Natura 2000 szántóterületekre természetesen érvényes a más termőföldek után járó területalapú támogatás, kedvezőtlen adottságú területek esetén pedig a Nemzeti Vidékfejlesztési Tervből (NVT) is források igényelhetőek. 2007-től mindezeken felül az NVT-ben külön Natura 2000 fejezet nyílik, jelentősen megnövelve a támogatások mértékét.

 
Csatlakozó dokumentumok