NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Kihirdették a magyarországi Natura 2000 területeket
2004-10-12 06:55:39
Az Európai Unióhoz történt csatlakozásunkkal vállalt kötelezettség alapján a Kormány kihirdette az európai ökológiai hálózat, az ún. Natura 2000 hálózat hazai területeit. Az erről született, s most közzétett két kormányrendelet kijelöli a hálózatba tartozó, illetve az arra jelölt területeket. Utóbbiak végleges státuszukat csak az EU Bizottság jóváhagyása után – várhatóan három év múltával – nyerik el. A Kormány elfogadta a természetvédelmi érdekből elrendelt korlátozások ellentételezést szabályozó kompenzációról és a támogatásokról szóló szabályokat is.
A Natura 2000 területek az ún. közösségi jelentőségű természeti területek hálózata, amelyet a tagországok az Európai Unió Madárvédelmi és Élőhelyvédelmi Irányelve alapján kötelesek kijelölni.

A magyarországi Natura 2000 hálózatba 55 különleges madárvédelmi terület és 467 különleges természet-megőrzési terület tartozik.
Ezek a területek azért őrizhették meg Uniós jelentőségű természeti értékeiket, mivel az emberi tevékenység az utóbbi 50-60 évben olyan volt, ami lehetővé tette fennmaradásukat. Amennyiben tehát a földhasználat jellege nem változik az adott területen, az szabadon folytatható tovább.

2007-től az EU új egységes támogatási rendszert léptet életbe a Natura 2000 területek fenntartására, amelyből a földhasználók a jelenlegi Agrár-környezetvédelmi Programból elnyerhető támogatásoknál is lényegesen nagyobb mértékű támogatáshoz juthatnak.

Az átmeneti időszakban, 2005-ben és 2006-ban az Agrár-környezetvédelmi Program támogatási forrásai már ma is elérhetők a gazdálkodók számára.