NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Természetvédelmi információs rendszer épül ki
2004-10-06 15:39:24
A nemzeti parkok hatékonyabb munkáját szolgáló Természetvédelmi Információs Rendszer (TIR) 2007-ig épül ki – jelentette be Haraszthy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára szerdán, miután átadta a szükséges térinformatikai szoftvereket a nemzeti park főigazgatóságok képviselőinek.
A helyettes államtitkár hozzátette, hogy az adatgyűjtő és szolgáltató rendszer a természetvédelem területi szerveinek helyi hálózatait fogja majd olyan egységbe, amely összeegyeztethető lesz az Európai Unió rendszereivel is.

Haraszthy László kifejtette, hogy a TIR segíti a természeti értékek nyilvántartását, a stratégia tervezést, a Natura 2000 területek állapotának nyomon követését, a kutatásokat, a védetté nyilvánítási folyamatokat, a kárelhárítást és az oktatást.

Domokos György, a térinformatikai szoftvereket kifejlesztő ESRI Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója közölte, hogy az összesen 241 millió forint értékű programokat cégük az előfizetési díj töredékéért, több mint 90 százalék kedvezménnyel ajánlotta fel a nemzeti parkoknak.

Takács András Attila, a zöldtárca által létrehozott Természetvédelmi Informatikai Tanácsadó Testület elnöke elmondta, hogy a szoftverek mellé jövő év áprilisig 1,6 millió euró értékben az EU minden nemzeti park számára számítógépeket és egyéb szoftvereket juttat. Ezzel lehetővé válik a TIR első egységes, országos adatbázisának, a növény- és állatfajokat nyilvántartó rendszernek az elindítása.

A most átadott térinformatikai szoftvereket egyébként több nemzeti park igazgatóságnál már most is lehet használni.