NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Természetvédelmi oktató- és bemutatóközpont nyílt Drávaszentesen
2004-09-28 14:37:39
Természetvédelmi és oktatóközpontot avattak Drávakapu néven a Somogy megyei Drávaszentesen kedden. A Barcs közvetlen közelében 130 millió forint állami támogatással, összességében 160 millió forint értékben kialakított létesítmény egy 300 hektáros gyepterület szomszédságában épült fel.
Az épület felkiáltójel, amely magára vonja a figyelmet, s mint a neve is mondja, kapu: kapu a természetre, a tapasztalásra - mondta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter a központ átadásán. Hozzátette: a nemzeti parkoknak nemcsak az értékőrzés a feladatuk, hanem fontos a gazdálkodó, a bemutató szerep is.

Persányi Miklós szavai szerint a tíz hazai nemzeti park példát mutathat abban, hogyan kell a természeti értékekkel gazdálkodni. A miniszter kifejtette: a világon rendkívüli módon, évi 10-20 százalékkal növekszik az ökoturizmus, amely ma már a világ teljes turizmusának egyötödét adja.

Iványi Ildikó, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy a kapu lehetőséget nyújt az iskolásoknak a terepgyakorlatokra, szolgálja az idegenforgalmat, az itt lakók boldogulását. Az igazgató kiemelte: a központnak szerep jut a horvát-magyar együttműködésben is, hiszen a Drávát, mint határfolyót mindkét oldalon védeni kell.

A központban a 80 személy befogadására alkalmas oktatóterem mellett helyet kapott egy térségi ügyfélfogadó iroda is. Az épület különlegessége egy 13 méter magas kilátótorony, amelyből belátható a nemzeti park területe.

A nemzeti parkban csak az idén három tanösvényt avattak, Abaligeten pedig a nyáron nyílt meg a Denevérmúzeum.