NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Kampány indul a védett fajok törvénytelen kereskedelmének visszaszorítására
2004-08-17 12:44:48
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és a WWF Magyarország a mai napon ismét tájékoztató kampányba kezd a külföldre utazó és az itthon maradó vásárlók felvilágosítására – jelentette be Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter kedden, a kampány megnyitóján a Moszkva téren.
A harmadik alkalommal meghirdetett akció célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a veszélyeztetett állatok és növények, valamint az azokból készült emléktárgyak kereskedelmének természetkárosító hatására. A budapesti kampány fő üzenethordozója a 6-os villamos egyik szerelvénye.

A népszerű nyaralóhelyeken és a hazai üzletekben is sok olyan ajándéktárgyat találhatunk, amelyek veszélyeztetett állatokból vagy növényekből készültek. A turisták ezek megvásárlásával, gyakran tudtukon kívül, természetkárosítást követnek el és hozzájárulnak az adott élőlények eltűnéséhez. A felvilágosító kampány üzenethordozója ezúttal a Budapest egyik legforgalmasabb útvonalán közlekedő 6-os villamos. A „kampány szerelvény” a mai naptól kezdve egy hónapon át hirdeti a fő üzenetet az arra utazóknak, azaz hogy nem minden emléktárgy ártatlan ajándék, vásárlásukkal ne járuljunk hozzá a veszélyeztetett fajok pusztulásához. A kampány ideje alatt több, mint 70.000 szórólap kerül kiosztásra, illetve a legforgalmasabb metróállomásokon 14 INFOSCREEN képernyőn lesz megtekinthető a kampányt hirdető reklámspot .


Az Európai Unió már a csatlakozás előtt is az egyik legnagyobb felvevőpiaca volt az egzotikus fajoknak. A 370 millió lakost számláló 15 tagország már 1996 és 2002 között is 6 millió madarat, másfél millió hüllőt és 21 millió orchideát importált. Az újonnan csatlakozott országok kereskedelmi adatai egyelőre nem túl magasak nemzetközi viszonylatban, de növekvő tendenciát mutatnak. Ma már a mi régiónkban is egyre többen engedhetik meg maguknak, hogy ritka, különleges és drága fajokat tartsanak otthonukban. A legnépszerűbbek a papagájok és a hüllők. Az elmúlt években több százezer rózsásfejű törpepapagájt, szenegáli papagájt, szürkepapagájt, kis sándor-papagájt vagy közönséges amazonpapagájt importáltak. A példányok jelentős részét vadon gyűjtik be, ami komoly aggodalmat okoz a természetvédők számára, hiszen egy-egy terület madárállományát akár teljesen fel is számolhatják a mértéktelen gyűjtők. Ugyanez a helyzet a hüllők terén is, 1996 és 2002 között 850 000 zöld leguán, 250 000 kígyó, 165 000 szárazföldi teknős és 15 000 krokodil érkezett a kontinensre.

Az illegális kereskedelem nagyságát csak becsülni lehet, hiszen nem állnak rendelkezésre részletes adatok. A törvénytelen kereskedelemből nyerhető haszon vetekszik a drogkereskedelemből származó nyereséggel is. A feketepiacon egy betanított sólyomért akár 100 000 dollárt, a tigriscsont kilójáért pedig 20 000 dollárt is megadnak.

„A törvénytelen kereskedelem az élőhelyek pusztulása után a második legsúlyosabb veszélyeztető tényező, ami miatt sok ezer faj a kihalás szélére került. Mi magunk, turistaként is sokat tehetünk azért, hogy ez a folyamat megálljon annyit kell tennünk, hogy ne vásároljuk meg a kereskedőktől az általuk kínált, sokszor kétes eredetű portékát

A veszélyeztetett növények és állatok kereskedelmét nemzetközi egyezmény (CITES) is szabályozza. Az egyezmény előírásai nemcsak az élő állatokra és növényekre, hanem azok minden részére és származékára, a belőlük készült termékekre is vonatkoznak. Egyes ajándéktárgyak behozatalához engedélyekre van szükség, míg számos más termék (pl. elefántcsontból készült szobor, tengeri teknős páncélból készült tárgy) megvétele és behozatala tilos. A megfelelő engedélyek hiányában ezeket a vám-, illetve a természetvédelmi hatóság tulajdonosuktól elkobozza és büntetőeljárást indít a tudatlan turista ellen. A CITES hazai végrehajtásáért, az engedélyeztetési és ellenőrzési feladatokért a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a felelős.