NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
A kormány kiemelten kezeli az állatok védelmét
2004-06-07 17:22:28
A magyarországi állatvédelmet a balközép koalíció, miként a korábbi kormányzati ciklusában, úgy most is szívügyének tekinti - jelentette ki Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter vasárnap, az Állatotthonok VII. Országos Találkozóján.
A miniszter emlékeztetett arra, hogy az első hazai állatvédelmi törvényt élénk társadalmi igény és a civil szervezetek aktív sürgetése nyomán, 1998 tavaszán sikerült elfogadtatni az Országgyűléssel. A jogszabály kidolgozásában – akkor, mint a fővárosi állatkert főigazgatója -Persányi maga is részt vett.

Mint mondta, a következő négy évben „túl sok előrehaladás nem történt ezen a téren”, a jelenlegi kormány viszont néhány hónap alatt megoldotta azt, amit a természetvédők és állatbarátok már évek óta hiába követeltek: tavaly a Büntető Törvénykönyvbe iktatták az állatkínzás tilalmát.

A miniszter rámutatott, hogy nemcsak az állatkínzás vált bűncselekménnyé a módosítás nyomán, hanem az orvvadászat is, valamint az, ha valaki otthon tartott állatát sorsára hagyja. Így remélhetőleg csökken majd a kóbor állatok száma az országban. A jog visszatartó erejének érvényesítéséhez persze meg kell teremteni a feltéteket is, köztük az állatok megfelelő, korszerű jelölési rendszerét, hogy tulajdonosaik azonosíthatóak legyenek - tette hozzá.

Persányi Miklós hangsúlyozta, hogy az állatotthonok végezte fontos karitatív tevékenységet a világon mindenütt civil szervezetek vállalják magukra, az önkormányzatok közreműködésével. Ebben persze támogatásra szorulnak. Ezért is fontos, hogy a Nemzeti Civil Alapprogram keretében az idén minden eddiginél nagyobb arányú működési támogatást kapnak a civilek, köztük az állatvédő szervezetek, a zöldtárca pedig szemléletformáló munkájukhoz nyújt pályázati keretekből anyagi hozzájárulást.