NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Egyre többen keresik fel a nemzeti parkokat
2006-05-17 17:10:06
A természetvédelemben még legfeljebb 40 milliárd forint értékben léteznek olyan fejlesztési projektötletek, amelyeket érdemes megvalósítani - mondta Haraszthy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára szerdán az Európai Nemzeti Parkok Napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón.
Közölte, hogy ennél több forrást nemzeti parki fejlesztésekre a közeljövőben nem igen lehet fordítani, hiszen a szükséges látogatóközpontok, bemutatóhelyek száma, valamint az élőhely-rehabilitációs lehetőségek végesek.

A helyettes államtitkár beszámolt arról, hogy a nemzeti park igazgatóságok 2002-2006 között évente átlagosan 4,5 milliárd forinttal gazdálkodtak, amelyet körülbelül ugyanennyi európai uniós, illetve világbanki fejlesztési pénz egészített ki.

A 2007-2013-as európai uniós költségvetési időszakban várhatóan bővülnek a természetvédelemre fordítható EU-források, amelyeket a projektötletek pályázati formába öntését követően le lehet majd hívni - tette hozzá Haraszthy László.

Az aktuális természetvédelmi projektek között említette az elkövetkező hónapokban megnyíló hortobágyi látogatóközpontot és a Fertőújlak melletti látogatóközpontot. Ilyen létesítmény épül Kőszegen is, ezt majd szeptembertől lehet az érdeklődőknek felkeresni.

Haraszthy László beszámolt arról, hogy a tavalyi fejlesztések közül a legnagyobb az aggteleki Baradla-barlang látogatható szakaszának felújítása volt, ezen kívül Csopakon és Felsőtárkányon is nyíltak látogatóközpontok.

A helyettes államtitkár megjegyezte, hogy az elmúlt évek fejlesztéseinek is köszönhetően folyamatosan élénkül a nemzeti parkokba irányuló ökoturizmus. Amíg 2002-ben csupán 600 ezren látogattak el a 10 nemzeti parkba, addig tavaly már 950 ezer érdeklődő volt.

Ebben a számban nincsenek benne azok, akik külön szervezésben keresnek pihenést a nemzeti parkok területén. Ezzel a körrel együtt becslések szerint 2 millióan fordulhatnak meg a legszigorúbb természeti oltalom alatt álló területeken. A leglátogatottabb a Balatonfelvidéki Nemzeti Park, ahol a regisztrált látogatók száma elérte 2005-ben a 270 ezret. Az Aggteleki Nemzeti Parkra 170 ezren voltak kíváncsiak.

Haraszthy László felhívta a figyelmet, hogy miközben az ökoturizmus további fejlesztése a cél, a látogatók számának emelkedését tekintve a "természetet még nem terhelő növekedési ütem" a kívánatos.