NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Hírek, események

A Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság honlapján megjelent a nemzetközi Integrált Tisza Vízgyűjtőgazdálkodási Terv tervezete, melyhez augusztus 20-ig lehet észrevételeket küldeni
2010.06.20

 
 

Megszűnt a rendkívüli árvízi készültség
2010.05.26

A Kormányzati Koordinációs Bizottság kezdeményezésére a kormány visszavonta a veszélyhelyzetet és megszűntette a rendkívüli készültséget a Sajó, Hernád és a Bódva térségében. Folyóink fővédvonalain 1.570 kilométeren van védelmi készültség, ebből már csak 296 kilométeren III. fokú. A vízügyi igazgatóságok az elmúlt napon még 17 településen nyújtottak segítséget az önkormányzatoknak a helyi vízkár elhárításában. Az elmúlt 24 órában az árvízi védekezésben mintegy 1.700 vízügyi dolgozó vett részt. A védekezés költségeinek finanszírozására 1 milliárd 385 millió forint előleget különítettek el a költségvetés általános tartalékából.

 
 

Kihirdetésre került Magyarország vízgyűjtő-gazdálkodási terve
2010.05.25

A 1127/2010 (V. 21.) számú kormányhatározattal került kihirdetésre Magyarország vízgyűjtő-gazdálkodási terve a Magyar Közlöny 2010. évi 84. számában.

 
 

Apad a Sajó, a Bódva és a Hernád
2010.05.25

Apadnak folyóink Észak-Magyarországon, a Sajón végig, a Hernádon pedig Hidasnémetinél fokozat alatti a víz szintje, a Bódva naponta 20 centimétert apad. Országosan 1.528 kilométeren van védelmi készültség, rendkívüli fokozat 130 kilométeren van érvényben. A Tiszán Tiszabercel térségében tetőzik az árhullám, alatta lassan árad. Az előrejelzések szerint harmadfokú készültségi szintet elérő, esetleg meghaladó vízállások kialakulására továbbra is számítani kell a Tiszapalkonya alatti szakaszon. Az elmúlt 24 órában az árvízi védekezésben mintegy 1.900 vízügyi dolgozó vett részt. A vízügy összesen több mint 2 millió homokzsákot használt fel a védekezésre, ebből 1,5 milliót adott át az önkormányzatoknak. Ezen felül a Katasztrófavédelem további 1,5 millió homokzsákkal segítette az önkormányzatok védekezését.

 
 

A Tiszán és a Körösökön emelkedik, a Sajón, Hernádon és a Zagyván levonulóban az ár - több mint 1600 km-en van védelmi készültség, 2300 vízügyes védekezik
2010.05.21

Folyóink fővédvonalain országosan összesen 1614 kilométer hosszon van árvízvédelmi készültség, ebből 130 km-en rendkívüli, 365 km-en pedig III. fokú a készültség. A vízügyi szakemberek 111 településen nyújtanak segítséget az önkormányzatoknak a helyi vízkár elhárításában, az árvízi védekezésben 2300 vízügyi dolgozó vesz részt. A Bódva folyó átázott töltése miatt homokzsákos-bordás megtámasztással tartják a gátat és védik a lakott területeket. A belvízzel elöntött terület nagysága 160 ezer hektár, 230 szivattyútelep emeli át a vizet a folyókba. Megkezdődött a közegészségügyi felmérés is a szükséges fertőtlenítésekről és az állatok beoltásáról.

 
 

A Zagyva és a Tarna már apad, a Sajó és a Hernád torkolatát elérte az árhullám - Országosan 1542 km fővédvonalon van védelmi készültség
2010.05.20

A Sajón, a Bódván és a Hernádon érkező, minden idők legnagyobb árhulláma tegnap érte el a három folyó torkolatát. Jelenleg a Hernád alsó szakaszánál lévő településeknél Bőcs, Berzék, Sajóhídvég, Köröm, Girincs, Kiscsécs valamint a Sajó-Hernád torkolatánál Ónod mellett folyik a legintenzívebb védekezés. Országosan 1542 km fővédvonalon van védelmi készültség, ebből rendkívüli készültségi fokozat van 130 km védvonalon. Emellett az elsőrendű fővédvonalakkal nem védett Bódva 120 kilométerén rendeltek el rendkívüli készültséget. Az elmúlt 24 órában az árvízi védekezésben mintegy 2400 főt foglalkoztattak. Az OMIT ma reggel további erők készenlétébe helyezését kérte a következő napokra.

 
 

Apadnak a folyók Borsodban, a Zagyva és a Bódva továbbra is árad - országosan már 2 millió homokzsákot építettek be az ideiglenes védművekbe -
2010.05.19

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében megkezdődött az apadás, a Sajón, a Hernádon és a Tarnán az árhullám fokozatosan az alsóbb folyószakaszok felé húzódik. A Zagyván és a Bódván továbbra is kritikus a helyzet, de vízügy szakemberei felkészülten irányítják a védekezési munkálatokat. Az országban 1077 kilométer fővédvonalon van védelmi készültség, ebből 130 kilométeren rendkívüli készültség van érvényben. Összesen 2330 vízügyi dolgozó vesz részt a védekezésben, már 2 millió homokzsákot építettek be – mondta Kóthay László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vízügyi szakállamtitkára szerdán sajtótájékoztatón.

 
 

Rendkívüli készültség a Hernád, a Sajó és a Bódva vízgyűjtőjén
2010.05.18

Minden idők eddigi legnagyobb vízszintjét elérő és meghaladó áradás van a Sajón, a Bódván, a Hernádon, a Zagyván, a Tarnán és az Ipolyon. Rendkívüli készültségi fokozatot kellett bevezetni a Sajón és a Hernádon, a Zagyván, Tarnán és a Takta folyón pedig III. fokú a készültség – ismertette ma Kóthay László vízügyi szakállamtitkár az Országos Műszaki Irányító Törzs központjában. A vízügyi igazgatóságok 46 településen nyújtottak segítséget az önkormányzatok részére a helyi vízkár elhárításában. Az elmúlt 24 órában az árvízi védekezésben 1764 fő vett részt, eddig 500 ezer homokzsákot használtak fel a védekezésben.

 
 

Árvíz - A veszélyhelyzet elrendelése - HÁTTÉR
2010.05.17

Az alkotmány 35. szakasza szerint a kormány "az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása (a továbbiakban: veszélyhelyzet), valamint a közrend és a közbiztonság védelme érdekében megteszi a szükséges intézkedéseket".

 
 

Rendkívüli készültség elrendelését kezdeményezi a vízügy Észak-Magyarországon - Szabó Imre miniszter ma személyesen tájékozódik a térségben
2010.05.17

Rendkívüli készültség elrendelését kezdeményezi az Észak-magyarországi régióban a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz tartozó Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) a Kormányzati Koordinációs Bizottságnál. A Zagyván, a Bódván és az Ipolyon, Ipolytarnócnál az eddigi legmagasabb árvízszintet meghaladó árhullám alakult ki. A Sajón Sajószentpéternél a következő 24 órában várják az eddig észlelt legnagyobb árvízszint túllépését. Jelenleg 392 km szakaszon van III. fokú készültség, a gátakon 2500 ember dolgozik, a vízügy a katasztrófavédelemmel közösen felkészülten védekezik.