NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Balaton: szükséges a Sió-csatorna nyitva tartása
2005-09-07 14:30:54
Vízügyi szempontból feltétlenül szükséges a Balatonnál a Sió-csatorna nyitva tartása, ellenkező esetben a télen még kevés csapadék esetén is kritikusan magas vízszint alakulhat ki a tavon - mondta Varga Miklós, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára szerdán.
A helyettes államtitkár jelezte, hogy az elmúlt 80 évben legcsapadékosabbnak számító idei augusztus és az egyébként is esős elmúlt hónapok miatt a Balaton vízállása jelentősen meghaladja az ősszel szokásosat.

Beavatkozás nélkül a következő hónapokban várható további természetes vízszint-emelkedés a déli-partszakaszon az alacsonyabban fekvő települések elöntéséhez vezethetne - közölte Varga Miklós. Hozzátette: főleg a tó befagyása esetén lenne veszélyes a tó magas vízállása, mert a jég az elöntéseknél is nagyobb károkat képes okozni a parton.

A helyettes államtitkár kifejtette, hogy az öt év óta először a múlt héten megnyitott Sió-csatorna miatt eddig még nem csökkent a vízszint a tavon. A jövő héten születik döntés a további vízszintcsökkentés szükségességéről, mértékéről.

Varga Miklós beszámolt arról, hogy a Balaton vízállása a siófoki nullponthoz képest most 108 centimétert ér el, pedig a szezonnak megfelelően 95 centiméternek kellene lennie. Ha nem avatkozna be a vízügy, akkor átlagos őszi és téli csapadék mellett 145 centiméterre emelkedne a vízszint, ami már önmagában is veszélyes lehet az alacsonyabban fekvő partszakaszok számára.

Mivel szeles időben a felkorbácsoló hatás miatt a tó vízszintje akár 30-40 centiméterrel is megnőhet, ezért feltétlenül 110 centiméter alá kell csökkenteni a siófoki vízállást - fűzte hozzá a helyettes államtitkár.

Varga Miklós ár- és belvízi kérdések kapcsán elmondta: csapadék szempontjából rendkívüli az idei év, az országban területi átlagban 185 milliméterrel több, 558 milliméter csapadék hullott az első nyolc hónapban, ebből 164 milliméter az év legszárazabbjának számító augusztusban.

A szélsőséges időjárás miatt a 2005-ös vízkár-eseményeket nem lehetett volna megelőzni, még a károk jelentősebb mérséklésére sem lehetett volna mód - jelentette ki a helyettes államtitkár, utalva a felhőszakadások miatt több települést is ért vízkárokra.

Szólt arról, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálatnál indított fejlesztés eredményeként készül egy olyan előrejelző rendszer, amely nagyobb esőzések előtt 2-3 órás időelőnyt biztosíthat a katasztrófavédelem és az érintett önkormányzatok számára a védekezés megszervezésére.