NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
A magyar vízügyi rendszer az egyik legjobb Európában
2005-08-25 17:39:28
A magyar vízügyi rendszer Európában az egyik legjobb, képes garantálni a megfelelő személy- és vagyonbiztonságot - közölte Gombos András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára csütörtökön Csongrádon.
Az államtitkár hozzátette: az állam még az elmúlt hetekhez hasonló, százévenként egyszer előforduló időjárási körülmények között is képes volt garantálni a megfelelő személy- és vagyonbiztonságot. Az elmúlt hetek rendkívüli csapadékmennyiségének kezelésére nem lehet felkészülni, ugyanakkor ezek az események felszínre hozták az önkormányzatoknál és vízgazdálkodási társulatoknál meglévő gondokat - hangsúlyozta Gombos András.

Az állami befogadók állapota mindenütt megfelelő volt, és az oda érkező vizet tudtuk fogadni és el tudtuk vezetni. A rendkívüli időjárási körülmények között az állami vízügyi szolgálat megállta a helyét, s ugyanakkor értékes segítséget nyújtott az önkormányzatoknak - mondta az államtitkár.

A Vásárhelyi-tervről a politikus kifejtette: az idén összesen huszonkét helyen kezdődtek, vagy kezdődnek meg a beruházások. A program részeként már tavaly elkezdődtek Csongrádnál a 2001-es árvíz során megrongálódott partfal rekonstrukciós munkálatai. Ez az összességében 800 millió forintba kerülő beruházás az idén folytatódik, és előreláthatólag 2006 tavaszára elkészül - közölte az államtitkár.

A Vásárhelyi-terv a hat víztározó és nagyvíz-védelmi beruházások elkészültével nem ér véget, hamarosan elkészül a program továbbfejlesztésének koncepciója, amely a 2018-2020-ig vázolja a folyami és belvízi védekezés lehetőségeit, valamint a holtágak kezelését - jelentette ki Gombos András.