NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Június közepéig segít Magyarország a román árvízi védekezésben
2005-06-08 16:58:34
Sulfina Barbu román környezetvédelmi miniszter kérésére a tervezettnél két héttel tovább, június 18-ig segítenek magyar szakemberek és szivattyúk a szomszédos ország árvízi védekezésében. A magyar egység működtetésére mostanáig több mint 100 millió forintot költött hazánk.
Mint ismeretes, a romániai Temes és Bega folyók vízgyűjtőjén áprilisban lehullott hatalmas mennyiségű csapadék évszázadok óta nem tapasztalt árhullámot idézett elő Romániában. Sulfina Barbu miniszter asszony kérésére Magyarország május 7-én árvízvédelmi kontingenst indított a szomszédos országba.

A helyszínre szállított 16 darab, percenként 30 ezer liter kapacitású szivattyú mostanáig mintegy 18 millió köbméter vizet emelt át a Bega folyó bal partjánál, Ótelek alatt.

Az árvízi helyzet miatt a román környezetvédelmi miniszter kérte, hogy a tervezettnél két héttel tovább maradjon a magyar osztag a területen, ennek megfelelően a 14 szakember csak június 18-án indul haza.

Az eszközök szállításával, telepítésével és működtetésével kapcsolatos költségeket június 5-ig a magyar kormány fedezte, ennek összege meghaladta a 100 millió forintot. A segítségnyújtás napi 700 ezer forintos számláját azóta a román állam fizeti, az eszközök hazaszállításának 30 millió forintos költségét azonban szintén hazánk állja.