NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
1.500 milliárd forint vízügyi fejlesztés kell
2005-05-19 16:59:29
Az Európai Unió víz keretirányelvével összhangban mintegy 1.500 milliárd forint beruházást kell Magyarországon az elkövetkező évtizedben végrehajtani - jelentette ki Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter csütörtökön.
A miniszter egy nemzetközi szakmai konferencián elmondta: a magyarországi vizek ökológiai állapotának javítását és a fenntartható vízhasználatot célzó direktíva a települési és az ipari szennyvizek kezelésével, az ivóvíz-bázis védelemmel és az árvízvédelemmel kapcsolatban tesz szükségessé elsősorban fejlesztéseket.

Persányi Miklós kifejtette: Magyarországnak kiemelt érdeke, hogy az átfogó uniós jogszabály céljai sikeresen teljesüljenek a régió más EU-tagállamaiban is. "Az ország ugyanis vízügyi szempontból jelentős mértékben a felvízi szomszédjaira van utalva, hiszen a felszíni vizek 95 százaléka külföldről származik" - tette hozzá a miniszter.

Angol nyelven tartott előadásában kiemelte, hogy az EU egyik legnagyobb környezetvédelmi projektjeként 200 millió eurós beruházással Csepelen megépül a budapesti szennyvíztisztító telep. A beruházással a főváros szennyvizének jelenlegi 50 százalékos tisztítási aránya 92 százalékra nő.

Persányi Miklós a Vásárhelyi-terv beruházásairól szólva közölte, hogy az idén 22 projekt indul meg, köztük két árapasztó tározó megépítése. A tározók Cigándnál és Tiszalöknél létesülnek, amelyet a következő években további négy vésztározó kiépítése követ.