NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Már sehol nincs harmadfokú árvízvédelmi készültség
2005-03-23 17:08:21
Megszűnt a harmadfokú árvízvédelmi készültség a Fehér- és a Kettős-Körösnél ugyanúgy, mint a Hármas- és Sebes-Körösön, a Berettyón, a Duna felső szakaszán is csökkent a készültség foka.
Valamennyi folyó felső szakaszán csökkennek a vízszintek. A másodfokú és első fokú árvízvédelmi készültséget összesen 2.155 kilométer hosszúságú védvonalon tartanak fenn.

A Duna vízgyűjtő területén a korábbi 19 köbkilométernyi, hóban tárolt vízkészletből elolvadt és levonult 8 köbkilométernyi, a fennmaradó 11 köbkilométer a sokéves átlagnak felel meg.

A Tisza vízgyűjtő területén a korábbi kilenc köbkilométernyi hóban tárolt vízből eddig három köbkilométernyi olvadt meg és vonult le, a fennmaradó hat köbkilométernyi vízmennyiség még mindig a sokéves átlag feletti mennyiség.

Csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága, jelenleg 88.000 hektárt borít belvíz, ebből 45.000 hektár vetés és szántó.

Az idei év eleje óta az árvízvédelem költsége 240 millió forint, a belvízvédelemé 855 millió forint volt. A védelmi költségek 1,5 milliárd forintos kerete a szükségletek szerint kiegészíthető.