NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Együttműködési megállapodás a vízügyi közmunkaprogramról
2005-03-21 21:38:52
Az idei vízügyi közmunkaprogramról írt alá megállapodást Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter valamint Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter hétfőn Szolnokon; a két tárca a program megvalósítására a tavalyi 400 millió forint után az idén 1 milliárd forintot fordít.
A közmunkaprogram keretében az árvízvédelmi művek, vízlevezető csatornák, belterületi vízfolyások és más létesítmények megtisztítását, a cserjék irtását végzik, így a feliszapolódás megszüntetésével a vizek elfolyását meg lehet gyorsítani. Persányi Miklós elmondta, ez a beavatkozás egy-egy területen az árvízszint 10-80 centiméteres csökkenését is eredményezheti.

A résztvevők a Vásárhelyi-terv keretében közreműködnek majd a cigánd-tiszakarádi, és a tiszaroffi tározók kialakításában is. A közmunkaprogram mindezeken túl hozzájárul a Tisza-menti hátrányos helyzetű településeken élők foglalkoztatásához.

Mint elhangzott, azért is szükséges közmunkások alkalmazása, mert a vízgazdálkodásban 20 éve még húszezer ember dolgozott, mára azonban az ágazat létszáma 4.500 körülire csökkent. A négy Tisza-menti vízügyi igazgatóságnál a rendelkezésre álló 500 millió forintból mintegy 700 közmunkás hat-hét hónapos foglalkoztatásával lehet számolni.

A belvízveszély megelőzését szolgáló közmunkaprogram keretében szintén 500 millió forintos keretből 850-900 ember öt-hathónapos foglalkoztatására lesz lehetőség. Mintaprogramként az idén egyenlőre három helyszínen vesznek részt a közmunkások a patakmedrek tisztításában, a kisebb folyók és csatornák medrének és partjainak rendezésében.